Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Opozícia chce mimoriadnu schôdzu o modernizácii ozbrojených síl
Zdielať na

Opozícia chce mimoriadnu schôdzu o modernizácii ozbrojených síl

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia žiada zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu o modernizácii ozbrojených síl. Pod návrh na zvolanie schôdze sa podpísali poslanci za OĽaNO, SaS a hnutie Sme rodina.

Mimoriadna schôdza parlamentu, kde minister obrany Peter Gajdoš zodpovie všetky otázky opozície, sa podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) uskutoční v piatok. Povedal to na dnešnej tlačovej besede s tým, že on nemá informácie, akými disponuje opozícia, a preto verí, že sa veci vysvetlia.

Predseda parlamentu Andrej Danko je ju povinný zvolať do siedmich dní. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, má informácie, že vládni poslanci schôdzu zablokujú a nebudú hlasovať za jej program. Poslanec NR SR za SaS Milan Laurenčík uviedol, že ak koalícia schôdzu zablokuje, opozícia je pripravená prísť s návrhom na odvolávanie ministra obrany Jozefa Gajdoša. Pri odvolávaní ministrov totiž poslanci o programe schôdze nehlasujú.

Vašečka pripomenul, že SNS prišla pred niekoľkými dňami s prevratným návrhom, ktorý má zlepšiť život občanov. Má ísť o zrušenie cestovania zadarmo vlakmi pre poslancov NR SR. „Cesta vlakom IC z Košíc do Bratislavy vyjde na 24 eur. Štát maximálne na tom ušetrí tisícky eur, sme za. Ale inde ide o miliardy eur. Potichu sa idú meniť podmienky na nákup radarov za 60 miliónov eur,“ upozornil Vašečka.


Vašečka je prekvapený, že pre nákup radarov žiada o rokovanie parlamentného výboru pre bezpečnosť predseda poslaneckého klubu Smer Martin Glváč, pričom on nie je ani členom výboru. „My keď zvolávame výbory, tak vytĺkame politické body. On robí teraz čo? Zrejme ide o niečo vážne. Evidentne sa deje niečo pochybné. Žiadame preto mimoriadnu schôdzu k modernizácii ozbrojených síl,“ konštatoval Vašečka s tým, že ide o miliardy zo spoločných zdrojov počas štyroch volebných období. „Ide o nákup stíhačiek, transportérov a radarov,“ uviedol.

Vláda a koalícia podľa Vašečku neplní ani vlastné úlohy. Pripomenul, že parlament schválil 16. mája 2017 hlasmi koalície i demokratickej opozície Deklaráciu o nevyhnutnosti podpory obrany Slovenskej republiky, kde deklaruje podporu navýšenia výdavkov na obranu SR a zároveň žiada Vládu SR, aby „s Národnou radou Slovenskej republiky pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl Slovenskej republiky“. „Doteraz sa nič neudialo,“ zdôraznil.


Minister obrany predložil podľa Vašečku na rokovanie Vlády SR návrh Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030, ktorý vláda schválila na svojom zasadnutí 4. októbra 2017. V uznesení sa uvádza, že „vláda poveruje predsedu vlády predložiť návrh Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030 predsedovi Národnej rady SR na prerokovanie v Národnej rade SR“ a poveruje „ministra obrany odôvodniť jeho návrh". „Deklarácia a uznesenie dodnes neboli naplnené. Vláda a špeciálne ministerstvo obrany postupujú vo veci modernizácie svojvoľne, bez konzultácie s národnou radou a bez informovania nielen opozičných, ale dokonca ani koaličných partnerov,“ upozornil Vašečka s tým, že na nedostatok informácií sa sťažuje napríklad aj štátny tajomník na ministerstve obrany Róbert Ondrejcsák, ktorý je nominant Mosta-Híd.

Opozícia obviňuje ministerstvo obrany, že koná v oblasti plánovanej modernizácie armády netransparentne a má vážne podozrenia na porušovanie princípu nediskriminácie a porušovania zásad hospodárnosti a efektívnosti vo vynakladaní verejných financií. Problematickým nie je podľa opozície len netransparentný a diskriminačný nákup vojenských transportérov za 1,2 miliardy eur, ale aj podozrivá a neustále odďaľovaná plánovaná modernizácia leteckej techniky. „Modernizácia armády v aktuálnom režime pod vedením strany SNS nie je len ohrozením pre verejné financie, ale aj pre samotnú obranyschopnosť Slovenska a dôveryhodnosť Slovenska voči našim partnerom,“ uvádzajú zvolávatelia schôdze v zdôvodnení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy