Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putinova bývalá učiteľka nemčiny mu odkázala byt v Tel Avive
Zdielať na

Putinova bývalá učiteľka nemčiny mu odkázala byt v Tel Avive

Archívne video

TEL AVIV / Ruský prezident Vladimír Putin získal byt v izraelskej metropole Tel Aviv. Odkázala mu ho jeho bývalá učiteľka nemčiny Mina Judickaja. Judickaja emigrovala do Izraela v roku 1973 a s Putinom sa znovu stretla v roku 2005. Potom sa spriatelili a on jej vraj byt kúpil.

Judickaja zomrela v decembri a vo svojom závete byt s "1,5 spálňou" vrátila. V zastúpení Putina ho dostala ruská ambasáda, ktorá pomohla hradiť náklady pohrebu.

Judickaja učila mladého Putina na gymnáziu vo vtedajšom Leningrade, dnes Petrohrade. Putin v rokoch 1985-1990 pôsobil ako agent KGB vo východonemeckých Drážďanoch.

Judickaja sa s Putinom zišla v roku 2005 na slávnostnej večernej recepcii v Jeruzaleme. Jej žiak vtedy navštívil Izrael už ako šéf Kremľa. Svoju učiteľku po recepcii pozval súkromne na čaj. Vzápätí jej začal posielať darčeky, vrátane hodiniek a svoje podpísané biografie.

Krátko na to dostala Judickaja od ruskej vlády ponuku, aby si vybrala byt v Tel Avive. Jej prianím bolo, aby sa nachádzal v blízkosti autobusovej zastávky, trhoviska a zdravotníckeho zariadenia. O niekoľko mesiacov neskôr ju do jedného takého presťahovali. Byt vraj prostredníctvom ruskej ambasády zaplatil Putin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy