Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Opoziční poslanci chcú podať trestné oznámenie. Dôvodom je e-zdravotníctvo
Zdielať na

Opoziční poslanci chcú podať trestné oznámenie. Dôvodom je e-zdravotníctvo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa opozičnej poslankyne Jany Cigánikovej robí systém e-Zdravie peklo zo života pacientom, ale aj lekárom. Podľa nej je systém elektronického zdravotníctva absolútne nefunkčný. Rezort zdravotníctva ale tvrdenia odmieta a kritiku zo strany opozície vníma ako šírenie poplašnej správy.

Slováci by sa od 1.januára mali začať liečiť elektronicky. Lekárov síce nenahradili počítače, no mali by im prácu uľahčiť. Podľa opozície im rezort zdravotníctva projektom takzvaného e-Healthu život skôr skomplikoval ako uľahčil.

Na systém elektronického zdravotníctva sa pritom už mesiace valí vlna kritiky. Ako odborná, tak politická. Najnovšie s ňou vyrukovala SaS. "Lekári nepreháňajú, ak hovoria o problémoch a Národné centrum zdravotníckych informácií zavádza, ak sa tvári, že ide o počiatočné zlyhania. Ide o hrubé technické a manažérske zlyhania," uviedla poslankyňa Jana Cigániková. 

Rezort zdravotníctva považuje tieto výroky za šírenie poplašných správ a zbytočné politizovanie nábehu systému elektronického zdravotníctva. "Sme za to, že systém e-zdravie je funkčný a prináša množstvo benefitov,"  povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré priamo za zavádzanie systému zodpovedá, v písomnom stanovisku dodáva, že projekt zavádzania systému e zdravotníctva sa nijako nespomalil, a že nezlyháva. 

Poslankyňa sa odvoláva na vlastnú skúsenosť. S renomovaným lekárom a právnikom totiž skúsila spustiť systém elektronického zdravotníctva v jeho počítači. Napriek jeho dobrej počítačovej zručnosti, sa im to ani po takmer dvoch hodinách nepodarilo. "Spustenie e-zdravotníctva v takomto stave vážne ohrozuje zdravie pacientov a psychické zdravie zdravotníckych pracovníkov," uviedla Cigániková.

Okrem samotného systému kritizuje, že lekári nedostali návod na jeho spustenie, ba čo viac, že im za nepripojenie sa do systému hrozia pokuty. Napriek tomu, že zákon o e-zdravotníctve počíta so sankciami, na Ministerstve zdravotníctva sľubujú, že spolupracujúcim lekárom žiadne pokuty nehrozia. "Ministerstvo zdravotníctva bude toto dôkladne posudzovať. Lekári, ktorí neboli do systému z objektívnych príčin pripojení, sankcionovaní určite nebudú," povedala Eliášová.

Tieto slová opozičným poslancom nestačia. Od ministra požadujú komplexné prepracovanie celého systému. To ale nie je všetko. V tomto prípade plánujú podať trestné oznámenie.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy