Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokovanie vlády bez Roberta Fica, zastúpil ho Kaliňák
Zdielať na

Rokovanie vlády bez Roberta Fica, zastúpil ho Kaliňák

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA /  Predseda vlády Robert Fico sa nezúčastňuje na stredajšom zasadnutí vlády, dôvodom je podľa tlačového odboru úradu vlády ľahšia viróza.

Rokovanie vlády vedie podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Začiatkom týždňa svoj program pre chorobu zrušil aj predseda NR Andrej Danko.

Prihlášky na stredné školy už budú môcť žiaci podávať aj elektronicky. Vláda na stredajšom rokovaní súhlasila s novelizáciou školského zákona. Novelizáciu predložila ministerka školstva Martina Lubyová na návrh poslancov Slovenskej národnej strany (SNS) Evy Smolíkovej, Andreja Danka, Tibora Bernaťáka a Tibora Jančulu.

Ako sa píše v prekladanom materiáli, úpravami školského zákona sa ďalej umožní aj vytváranie a používanie elektronických podôb niektorých ďalších podaní zákonných zástupcov voči škole a elektronických podôb významnej časti pedagogickej dokumentácie školy a školského zariadenia, ktoré sa v súčasnosti podľa školského zákona realizujú výlučne na tlačivách, teda v listinnej podobe.

Tým dôjde k rýchlejšiemu vybavovaniu vecí medzi školou a zákonnými zástupcami detí a žiakov a zníženie administratívnej náročnosti vnútorných procesov pre školy a školské zariadenia. Návrh zákona reagoval okrem iného na požiadavku okresných úradov v sídle kraja v súvislosti so zabezpečovaním koordinácie termínov overovania špeciálnych schopností, zručností alebo nadania pri prijímaní uchádzačov na štúdium na stredných školách v dostatočnom časovom rámci.

Zákonní zástupcovia budú môcť ešte pred zápisom dieťaťa na povinnú školskú dochádzku vyplniť prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy formulár s osobnými údajmi dieťaťa vyžadovanými pri zápise a doručiť ho do elektronickej schránky školy, čo ušetrí čas pri samotnom zápise.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy