Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Znižovanie prídavkov na deti v Rakúsku sa dotýka aj slovenských opatrovateliek
Zdielať na

Znižovanie prídavkov na deti v Rakúsku sa dotýka aj slovenských opatrovateliek

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rakúska ministerka zahraničných vecí na svojej prvej pracovnej ceste navštívila Slovensko. Témou rokovaní bol aj rakúsky plán na zníženie prídavkov na deti, ktorý sa týka aj tisícok slovenských rodín.

Karin Kneissl je právničkou a arabistkou, ovláda sedem cudzích jazykov a do novovytvorenej rakúskej vlády ju nominovala krajne pravicová strana slobodných. Päťdesiattriročná rakúska ministerka pricestovala do Bratislavy vlakom, ktorým, ako uviedla, cestuje do Rakúska aj veľa slovenských opatrovateliek. 

Práve im poďakovala za ich prácu, no na druhej strane sa znižovanie prídavkov na deti, ktoré chce ministerka zaviesť, dotýka aj ich. Rakúšania totiž ročne platia milióny eur aj na deti Slovákov. Teraz požadujú, aby sa suma v rámci celej Európskej únie znížila. "Naši občania, ktorí pracujú v Rakúsku legálne a odvádzajú príspevky do rakúskych fondov. Preto očakávame, aby bolo náležitým spôsobom zohľadnené aj vyplácanie z týchto fondov," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Ministerstvá oboch krajín by na túto tému mali ešte v budúcnosti rokovať.

Rakúsko a Slovensko majú rovnaký názor systém povinných kvót v súvislosti s utečeneckou krízou. Podľa oboch krajín nie je tento systém správnym riešením. "Potrebujeme nájsť riešenia, ktoré sa ale nedajú redukovať na kvóty. Musí ísť o balíček riešení a v rámci neho aj manažovanie hraníc a angažovanie sa v tranzitných krajinách," uviedla ministerka Kneissl.

Ako pozitívum uviedla rakúska ministerka zahraničných vecí pomoc Slovenska pri dočasnom umiestnení utečencov v Gabčíkove, kým Rakúšania spracujú ich žiadosti o azyl. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy