Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lajčák: Je dôležité, že sa začalo hovoriť o obchodovaní s ľuďmi
Zdielať na

Lajčák: Je dôležité, že sa začalo hovoriť o obchodovaní s ľuďmi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V Líbyi stále dochádza k predávaniu ľudí. OSN takisto vyzvala líbyjské autority, aby posilnili spoluprácu s medzinárodnými organizáciami.

Je nesmierne dôležité, že sa verejnosť dozvedela o obchodovaní s ľuďmi v Líbyi. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol predseda 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák. Ako pripomenul, po tom, ako CNN informovala o predávaní a dražbe migrantov, zasadla Bezpečnostná rada OSN a zaviazala líbyjskú vládu, aby zamedzila takýmto praktikám.

"Tá téma je na agende dňa, hovorí sa o nej a líbyjské orgány prijali záväzky, že uskutočnia kroky, aby sa niečo také nestávalo. Je nesmierne dôležité, že verejnosť sa o tom dozvedela, médiá naozaj urobili svoju prácu v tom zmysle, že sa o tom začalo hovoriť,“ povedal Lajčák.

V polovici novembra americká spravodajská stanica CNN odvysielala reportáž, ktorá ukázala, že v Líbyi obchodujú s africkými migrantmi. Reportáž, ktorá zobrazovala, ako migrantov dražia, vyvolala vo svete pobúrenie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron obchodovanie s africkými migrantmi v Líbyi označil za zločin proti ľudskosti. Zároveň inicioval debatu na pôde BR OSN. V prijatej rezolúcii vyzvali Líbyu dodržiavať medzinárodné právo vrátane ľudských práv. Bezpečnostná rada OSN takisto vyzvala líbyjské autority, aby posilnili spoluprácu s medzinárodnými organizáciami vrátane agentúr patriacich pod OSN, aby zabezpečili humanitárny prístup.

Zároveň privítali, že líbyjská strana začala vyšetrovanie a zaviazala sa, že privedú páchateľov pred spravodlivosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy