Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rádioaktívny odpad z Fukušimy vypustia do oceánu
Zdielať na

Rádioaktívny odpad z Fukušimy vypustia do oceánu

FUKUŠIMA / Rádioaktívny odpad z Fukušimi bude vypustený do oceánu. Predseda japonského úradu pre jadrový dozor tvrdí, že odpad nepredstavuje pre ľudstvo veľké nebezpečenstvo.

Voda kontaminovaná tríciom by mala byť vypustená do Pacifického oceánu, oznámil vedúci spoločnosti zodpovednej za čistenie Fukušimy. Existuje približne 580 sudov obsahujúcich rádioaktívnu vodu, ktorá bola použitá na chladenie poškodených reaktorov jadrovej elektrárne.

Miestni obyvatelia nie sú s plánmi na uvoľnenie rádioaktívneho trícia z jadrovej elektrárne Fukušima spokojní. Jadrová elektráreň v roku 2011 utrpela trojnásobné zrútenie do mora.

"Rozhodnutie už bolo prijaté," povedal Takashi Kawamura, predseda Tokio Electric Power Company (TEPCO). Predchádzajúca diskusia vyústila do rozhodnutia o likvidácii približne 777 000 ton odpadu obsahujúceho trícium. Avšak spoločnosť musí počkať na konečné rozhodnutie vlády. "Nemôžme pokračovať, ak nedostaneme schválenie od vlády," uviedol Kawamura.

Podporovateľom vypustenia rádioaktívnej vody do mora je aj Shunichi Tanaka, predseda úradu pre jadrový dozor. Práve on v minulosti kritizoval TEPCO za ich nerozhodný postoj.  "Prevádzkovateľ, ktorý nemá vôľu prevziať iniciatívu, nemá právo obnoviť prevádzku jadrových reaktorov," povedal.

Miestni rybári sú proti návrhu na uvoľnenie odpadu do oceánu, pretože sa obávajú, že negatívna publicita ovplyvní ich živobytie. "Vypustenie trícia do mora vytvorí novú vlnu nepodložených tvrdení a naše úsilie vyjde nazmar," povedal Kanji Tachiya, vedúci miestneho rybárskeho združenia.

Trícium sa považuje za málo nebezpečné pre ľudí, ak nie sú vystavení vysokým množstvám. Podľa predsedu Tanaka je chemikália "tak slabá vo svojej rádioaktivite, že neprenikne plastovým obalom".

Simon Boxall, oceánograf na Univerzite v Southamptone, povedal Guardian: "Ak konečné rozhodnutie bude, že vypustia znečistenú vodu do oceánu, toto znečistenie bude mať minimálny vplyv na celkový oceán."

Aktivisti v oblasti ekológie sa ale obávajú, že vypustenie vody s tríciom do oceánu sa môže stať bežnou praxou v budúcnosti. "Hovoria, že to bude bezpečné, pretože oceán je veľký a voda sa v ňom zriedi. Avšak vytvorí sa precedens, ktorý sa bude môcť kopírovať. V podstate to umožní hocikomu vyhodiť jadrový odpad do našich morí," povedala Aileen Mioko-Smith z Green Action Japan ,

Vyčistenie katastrofy vo Fukušime sa odhaduje na približne 20 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy