Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister v tieni kauzy Čistý deň má odísť
Zdielať na

Minister v tieni kauzy Čistý deň má odísť

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter by mal čoskoro skončiť vo vláde a mal by sa viac venovať straníckej funkcii, pretože zároveň vykonáva v Smere-SD post generálneho manažéra. Podľa informácií agentúry SITA ho vo funkcii nahradí poslanec národnej rady a košický primátor Richard Raši, ktorý po regionálnych voľbách oznámil, že už nebude kandidovať na košického primátora.

​Smerácky koláč sa pečie v centrále smeru v Bratislavskom Ružinove. Stoličky sa trasú, potom netrasú, niečo sa vypustí, potom dementuje, no politický komentátor Marián Leško v tom má jasno: "Tam slobodná vôľa nie je. Tam spravia napokon to, čo od nich chce pán predseda." A Robert Fico vyhlásil: "Všetci podpredsedovia strany Smer sociálna demokracia majú moju plnú dôveru."

Marek Maďarič, jeden z podpredsedov Smeru-SD hovorí: "Je celkom možné, že dospejem k takému rozhodnutiu, že sa vzdám funkcie podpredsedu strany, v takom prípade ale to vám môžem zodpovedne povedať, sa už nebudem uchádzať o funkciu."

Podľa zdroja z prostredia strany Smer-SD však doposiaľ nijako formálne toto svoje rozhodnutie nepotvrdil. "Ďakujem za záujem, ale do konania predsedníctva sa k straníckym otázkam nevyjadrujem," odpísal v SMS správe Marek Maďarič. Marián Leško dodáva: "Marek Maďarič je jediný, kto o tom rozhoduje vo svojej réžii a všetci ostatní poslúchnu presne odporúčanie pána predsedu."

Ján Richter sa ešte minulý týždeň vyjadril takto: "Všetko je otvorené, možnože si svoj mandát aj dokončím." To, že sa zrejme nerozhodne úplne sám, v podstate aj potvrdil: "Bude na mojom rozhodnutí, po konzultácii s pánom predsedom, akým spôsobom ďalej sa poberiem."

Po týždni, túto stredu už ale radšej nepovedal nič. A to hneď niekoľko krát: "Nebudem sa vyjadrovať." Lenže ktosi v Smere sa zrejme vyjadril. Na svetlo sveta unikli dohady o tom, že Ján Richter opustí jedno z dvoch kresiel, čo pre niektoré médiá včera nevylúčil. Ak sa vzdá postu generálneho manažéra, strany, na jeho miesto by sa podľa šumov zo smeru mohol posadiť poslanec Erik Tomáš. Ak opustí kreslo vládne, novým ministrom práce má byť Richard Raši.

Hovorkyňa strany Ľubica Končalová dodáva: "Strana SMER - SD nebude komentovať neoficiálne informácie a špekulácie médií. Tak, ako sme sa vyjadrili už v minulosti, pokiaľ dôjde v strane k zmenám, budeme o tom verejnosť informovať."

Špekulácie ako ingrediencie do smeráckeho predvianočného koláča sa zrejme budú ešte pridávať do 9. decembra. Až vtedy sa zrejme definitívne dozvieme, kto kde a za koho. Marián Leško vraví: "Sa pripravuje verejná mienka, pripravujú sa ľudia na to, že sa to stane a potom sa nikto nebude čudovať, že sa to stalo." A Ján Richter dodáva: "Pozývam vás na tlačovku 9. decembra po sneme v Martine."

Minister Richter teda možno odíde, no nebude to vďaka opozičným poslancom, ktorým sa jeho odvolanie nepodarilo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy