Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lieková agentúra na Slovensku nebude. Bratislava sa nedostala ani do druhého hlasovania
Zdielať na

Lieková agentúra na Slovensku nebude. Bratislava sa nedostala ani do druhého hlasovania

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Dlhé mesiace lobovali predstavitelia 19 štátov Európskej únie o to, aby bola Európska lieková agentúra práve u nich. Hoci sa Bratislava javila byť favoritom, neuspela. Nepostúpili sme ani do druhého hlasovania.

Z boja o Európsku liekovú agentúru sídliacu v Londýne, ktorá si po brexite musí hľadať nové sídlo, odstúpili ešte pred hlasovaním Malta, Chorvátsko a napokon aj Írsko. Ostalo tak 16 súperiacich miest a Bratislave mala pomerne vysoké šance, najmä vzhľadom k tomu, že u nás žiadna európska agentúra nesídli. Po prvom kole hlasovania je jasné, že nateraz ani nebude. "Pre Bratislavu je to zlá správa, z východnej Európy mala  najvyššiu šancu," píše portál Politico.eu.

Do druhého kola postúpil holandský Amsterdam, dánska Kodaň a talianske Miláno, píše portál politico.eu.  V druhom kole vypadla Kodaň. Sídlom liekovej agentúry sa napokon stal Amsterdam.

Zaujímavé je, že podľa stávkovej kancelárie Ladbrokers bolo poradie favoritov nasledovné: Amsterdam, Miláno, Bratislava, Viedeň a posledná v TOP 5 bola Kodaň. Za favoritov nás spolu s Milánom označil pred časom aj denník Financial Times.

Slovenský rezort diplomacie netají sklamanie z toho, že naša kandidatúra v hre o získanie Európskej liekovej agentúry (EMA) neuspela napriek vynikajúcej ponuke, ktorú predložili spoločne s ministerstvom zdravotníctva. "Sme presvedčení, že občania EÚ z novších členských štátov očakávali dôležitý signál, že aj nové členské štáty dostanú príležitosť preukázať pripravenosť hostiť takú dôležitú agentúru ako je EMA. Žiaľ, nevyužila sa možnosť prijať také rozhodnutie, aby bolo aplikované rovnomerné rozmiestnenie podľa geografického princípu," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. Ako dodal, život ide ďalej a "nám nezostáva iné, len počkať si na meno víťaza a vysloviť presvedčenie, že bude dôstojným sídlom agentúry, a že vytvorí všetky podmienky na to, aby bolo ďalšie fungovanie EMA bezproblémové."

O výsledku rozhodujú ministri všetkých krajín EÚ, za Slovensko je to minister zdravotníctva, Tomáš Drucker. Podporu Slovensku vyjadrili napríklad ostatné krajiny V4. Hlasovanie je však pomerne komplikované, keďže sa nedávalo po hlase, ale 3 získal od jedného ministra jeho najväčší favorit, 2 druhý v poradí a 1 tretí.

Hlasuje sa zároveň aj o sídle Európskej bankovej agentúry, o tú malo záujem len osem miest. Ak sa ej niektoré mesto hlásilo o obe agentúry, je vylúčené, aby dostalo obe. Ak uspeje v jednom hlasovaní, z druhého automaticky vypadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy