Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod Dunajom by mal vzniknúť tunel. Spájajú sa s ním obmedzenia
Zdielať na

Pod Dunajom by mal vzniknúť tunel. Spájajú sa s ním obmedzenia

VOJKA / Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k využívaniu cesty pod Dunajom. Ministerstvo životného prostredia plánuje vybudovať tunel pre osobné autá. Kompu, ktorá tam v pravidelných intervaloch premáva doteraz, zrušiť neplánujú.

Výstavba sa týka hlavne obcí v blízkosti vodného diela Gabčíkovo. Tunel by mal byť neďaleko súčasnej kompy a jeho stavba by sa mohla začať už onedlho. V súčasnosti sa už finišuje s prípravami. "Chceli by sme tie projekty dokončiť do marca budúceho roka, aby sme mohli začať s tými povoľovacími procesmi. Keď všetko pôjde a nebudú zbytočné zdržovačky, tak predbežne začiatkom roka 2019 by sme mohli mať hotové všetky projekty na to, aby sme mohli realizovať," uviedol minister životného prostredia Lásló Solymos.

Neďaleko vodného diela Gabčíkovo by sa mali prebudovať dva priepusty na dopravný tunel pre verejnosť. Odborníci doteraz meraniami zisťovali, či je to vôbec možné a vyzerá to tak, že je. Nový tunel s jednosmernou premávkou riadenou semaformi by mal vydržať desiatky rokov. "Životnosť je na úrovni 60 rokov, čo je tiež pozitívne a za predpokladu, že sa o ne budeme dobre starať, tak samozrejme môže byť aj väčšia," povedal Daniel Kvocera z Vodohospodárskej výstavby. 

V súčasnosti premáva v pravidelných intervaloch z jednej strany na druhú kompa. Tunel bude určite pohodlnejší, no starostovia okolitých obcí berú tento zámer zatiaľ s rezervou. Tunel je totiž stavaný iba pre osobnú dopravu a väčšie autá by sa do neho jednoducho nevošli. "Neviem ako rozmýšľajú dotyční, že ako budú premávať ostatné dopravné zariadenia, to znamená malé nákladné autá, dodávky, traktory, sanitky či hasiči, neviem aký to bude mať vplyv," vyjadril sa Donald Allé, starosta obce Vojka. 

Všetko sa samozrejme ešte bude skúmať, aby nedošlo k ohrozeniu životov ľudí na jednej alebo na druhej strane brehu. Už teraz ale vieme, ako to bude napríklad v prípade spomínaných hasičov. "V projekte uvažujú o tom, že by na oboch stranách tunelov bola vytvorená núdzová pomoc a hasičská stanica. V konečnom dôsledku by sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti zvýšila," uviedol hovorca ministerstva Tomáš Ferencsák. 

Zatiaľ sa ale nevie ako dlho bude trvať spomínaná výstavba tunela. Hovorí sa o niekoľkých rokoch a popri tom bude súčasná kompa pravdepodobne zachovaná. Zatiaľ sa totiž vôbec neplánuje jej zrušenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy