Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ján Richter bol najprv u Kisku, neskôr u Fica. Smer opísal sociálny balíček
Zdielať na

Ján Richter bol najprv u Kisku, neskôr u Fica. Smer opísal sociálny balíček

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister JánRichter sa vo štvrtok popoludní stretol s prezidentom Andrejom Kiskom, aj s premiérom a svojím straníckym šéfom Robertom Ficom. S Andrejom Kiskom to zrejme nebol príjemný rozhovor. V zápätí po stretnutí s prezidentom sa Ján Richter ponáhľal na úrad vlády.

Ján Richter požiadal Andreja Kisku o stretnutie, aby ho informoval o krokoch, ktoré pripravuje ministerstvo práce. Od  prezidenta si ale nevypočul slová, ktoré by ho potešili. Prezident hovorí o tom že Slovensko sa ešte stále nemôže nazývať sociálny štát. Kiska tvrdí, že Slovensko sa nestará o mnohé kategórie osôb, o ktoré by sa starať malo. 

Podľa neho by sa napríklad rodiny, ktoré majú v rodine onkologického pacienta, nemôžu ocitať na hranici chudoby. Rovnako sa musí Slovensko postarať o deti z detských domovov, bezdomovcov, rovnako tak osoby, ktoré potrebujú pomoc. 

Potom prezident opustil miestnosť a nechal hovoriť iba ministra práce. Ten povedal, že sa miestami cíti ako odpadkový kôš, že u neho končia všetky požiadavky, za ktoré sa ani veľmi necíti zodpovedný. Minister hovoril aj o úpravách, ktoré sa budú v budúcnosti týkať opatrovateliek. Tie požadovali v čistom 700 eur. V tomto prípade im toľko ponúknuť nevieme. Priemer na Slovensku je 600 eur v hrubom. Povedal, že sa snaží robiť všetko preto, aby Slovensko smerovalo k tomu, aby bolo sociálnym štátom. 

Hneď potom sa minister presunul na úrad vlády. Od mája budúceho roka sa majú zvýšiť príplatky za prácu v noci a počas sviatku. Súčasne sa má zaviesť príplatok za prácu v sobotu a nedeľu. Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu má stúpnuť zo súčasných 20 % na 50 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu za každú hodinu nočnej práce, čo od mája budúceho roka predstavuje nárast z 0,50 eura na hodinu na 1,38 eura na hodinu. Na tlačovej besede o tom informoval premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Nevidím nič, čo by mohlo ohroziť slovenské podnikateľské prostredie," povedal.

Odmieta plače a náreky

Predseda vlády upozornil na to, že Slovensko je krajinou, v ktorej pracuje v noci najviac ľudí v celej Európskej únii. Ide podľa neho asi o 250-tisíc ľudí. Vyjadrenia zamestnávateľov o tom, že vyššie príplatky za nočnú prácu ich zruinujú, označil za smiešne. "Odmietam akékoľvek plače a náreky zamestnávateľov," zdôraznil. Súčasne však pripustil, že v parlamente ešte môžu nastať nejaké úpravy pri príplatkoch za nočnú prácu vo vzťahu k niektorým profesiám, ako sú napríklad pekári. Upozornil, že miera ziskovosti a nákladovosti firiem im vyššie príplatky umožňuje vyplácať. "Chystám sa v krátkom čase absolvovať celú nočnú zmenu v nejakej z firiem na Slovensku, kde majú nočné zmeny," povedal Fico. Ak podľa neho niekto spochybňuje zvýšenie príplatkov za prácu v noci o 90 centov za hodinu, tak sa s takýmto človekom "nemieni baviť".

Maximálna suma príplatku za prácu cez sviatok sa má zvýšiť zo súčasných 50 % na 100 % priemerného zárobku zamestnanca. Všetky tieto návrhy podľa Fica do parlamentu koncom minulého týždňa predložili poslanci za stranu Smer-SD Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák. Smer tiež navrhuje zaviesť nový príplatok za prácu v sobotu a nedeľu, ktorý by zamestnanec dostával popri svojej mzde najmenej v sume hodinovej minimálnej mzdy. Od mája budúceho roka by tak tento príplatok dosahoval 2,759 eura. Súčasťou sociálneho balíčka je podľa Fica aj zakotvenie zákazu sociálneho dampingu do Zákonníka práce. "Nemôžeme si dovoliť, ak sa na Slovensku začína dovážať pracovná sila zo zahraničia, aby ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, zo Srbska, aby mali mzdy, ktoré by stavali našich ľudí do znevýhodnenia z hľadiska miezd," povedal premiér. To by podľa neho viedlo k tomu, že by zamestnávatelia na Slovensku uprednostňovali zamestnávanie cudzincov pred zamestnávaním občanov Slovenska.

Na konci tlačovky Fico apeloval na prezidenta, aby zaplatil za cesty domov lietadlom. "Posielam pánovi prezidentovi list, v ktorom ho žiadam, aby uhradil milión eur za používanie lietadla na súkromné cesty domov. Hovorím to s plnou vážnosťou, bez akéhokoľvek hnevu. Jednoducho, niekto má dnes milión eur zaplatiť za používanie štátneho lietadla na cesty domov, pretože ja nepoznám žiadneho robotníka, žiadnu predavačku, žiadneho hutníka, žiadneho učiteľa, ktorému by štát platil cestovanie lietadlom domov zadarmo,“ povedal premiér. Ako povedal Fico, "obraciam sa na pána prezidenta, vystavím mu normálne faktúru, aby tento milión eur zaplatil Slovenskej republike, pretože si myslím, že tieto peniaze musí zaplatiť.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy