Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Chirurg sa priznal k ôsmim prípadom, kedy bral úplatok. Súd rozhodol o jeho treste
Zdielať na

Chirurg sa priznal k ôsmim prípadom, kedy bral úplatok. Súd rozhodol o jeho treste

BANSKÁ BYSTRICA / Za korupciu vo štvrtok odsúdili na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 54-ročného chirurga zo Žiliny. Lekár z ambulancie úrazovej chirurgie sa priznal k ôsmim prípadom, v ktorých žiadal úplatok za sprostredkovanie vyšetrenia u ďalších lekárov. Spolu s ním odsúdili aj dvoch mužov, ktorí lekárovi úplatky sľúbili.

Vyšetrenie v jeho ambulancii úrazovej chirurgie či u niektorého z kolegov nebolo zadarmo. Päťdesiatštyriročný chirurg zo Žiliny si z toho urobil výhodný biznis. V ôsmich prípadoch, ku ktorým sa priznal, išlo o sumy od dvesto do päťsto eur. Za peniaze lekár sľúbil, že vybaví hospitalizáciu, vyšetrenie či posudok. Dohodu uzavretú s prokurátorom Špecializovaný trestný súd aj schválil.

Päťdesiatštyriročný žilinský chirurg priznal až osem prípadov, kedy od pacientov či ich príbuzných pýtal peniaze a za to sľúbil, že vybaví u iných kolegov vyšetrenie, hospitalizáciu či posudok súvisiaci s invalidným dôchodkom.

Sumy od dvesto do päťsto eur si vypýtal vždy prostredníctvom mobilu alebo sms správy. Za prijímanie úplatku a nepriamu korupciu dostal dvojročný podmienečný trest, peňažný dvojtisícový trest a dostal aj zákaz činnosti výkonu lekárskeho povolania na jeden rok. "Tak ako bola situácia prezentovaná pred súdom, tak sa to aj skutočne stalo," uviedla obhajkyňa Denisa Mrázovská. 

Spolu s úplatným lekárom dostali tresty aj dvaja muži, ktorí lekára podplatili alebo úplatok prisľúbili. Päťdesiatdeväťročný muž, ktorý chirurgovi sľúbil 200 eur za vyšetrenie na pneumológii a 400 eur za vyšetrenie na psychiatrii dostal peňažný trest vo výške 400 eur.

Tridsaťpäťročný muž zase za 300 eur vybavil cez lekára vyšetrenie svojej tehotnej sestry na gynekologicko-pôrodníckej klinike v Martine. Ten dostal peňažný trest vo výške 500 eur. Rozhodnutie v prípade všetkých troch mužov je právoplatné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy