Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dôchodkyňa spadla z bicykla, policajti jej v nemocnici dali pokutu
Zdielať na

Dôchodkyňa spadla z bicykla, policajti jej v nemocnici dali pokutu

Archívna reportáž

PRAHA / Dôchodkyňa sa vybrala do kostola na bicykli. Po ceste tam sa zľakla autá, ktoré šlo oproti nej, spadla a zranila si kotník. Polícia dôchodkyňu navštívila v nemocnici, aby jej uložili pokutu. Prípadom sa zaoberala aj ombudsmanka Anna Šabatová.

"Políciu privolal na miesto nehody neplnoletý svedok, ktorý ale pád nevidel, počul iba pád bicykla a potom videl ženu ležať na zemi. Policajt na mieste nehody zistil, že je povrch cesty nerovný a bol niekoľkrát opravovaný," opísala ombudsmanka prípad s tým, že nebolo nijako preukázané, že sa dôchodkyňa nevenovala riadeniu bicykla. 

Keď policajt navštívil dôchodkyňu v nemocnici, ktorá si tam liečila zranený kotník, nepoučil ju o práve odmietnuť výpoveď a nepodpísať protokol. "Žena podľa všetkého protokol aj blokovú pokutu podpísala zo strachu, že to musí urobiť," uviedla ombudsmanka. Tá odporúčala polícii, aby prehodnotila prax ukladania pokút v nemocniciach.

Podľa portálu Novinky.cz, zverejnila prípad ombudsmanka preto, lebo Krajské riaditeľstvo polície Zlínskeho kraja neuznalo pochybenie a trvá na dôvodoch uloženia pokuty. "Policajný prezident zákonnosť uloženej blokovej pokuty opiera o súhlas sťažovateľky s blokovou pokutou," konštatovala Šabatová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy