Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
OĽaNO upozornilo na ďalší prípad vysokej odmeny právnikovi. Má ísť o osem miliónov eur
Zdielať na

OĽaNO upozornilo na ďalší prípad vysokej odmeny právnikovi. Má ísť o osem miliónov eur

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Eduarda Hegera, Gábora Grendela a Jozefa Viskupiča na štvrtkovej tlačovek konferencii hovorili o ďalšom prípade vysokej odmeny právnikovi od MH manažmentu. Minister hospodárstva preverí, či bola zmluva platná.

V úvode tlačovej konferencie poslanec Gábor Grendel pripomenul prípad súdneho sporu o Gabčíkovo, ktorý v spoločnosti vyvolal diskusiu pre vysokú odmenu právnika Bžána. Podľa hnutia OĽaNO to ale nie je jediný prípad. Ďalším má byť podľa hnutia OĽaNO vymyslený spor štátu a firmy, ktorá sa uchádzala v súťaži o slovenské prístavy. "Ide o sumu vo výške takmer osem miliónov eur," uviedol. Podľa Grendela síce je faktúra uvedená na internete, no je písaná tak nezrozumiteľne, že nie je možné zistiť, za čo presne bola odmena vyplatená. "Ak za takéto spory máme platiť právnikom štátu, tak je to dokonalá továreň na peniaze, dokonalý podvod," zhrnul Grendel. 

Podľa Grendela a hnutia OĽaNO išlo o odmenu za úplne vymyslený súdny spor, ktorý sa ťahá od roku 2002, keď sa Fond národného majetku rozhodol privatizovať spoločnosť Slovenské plavby a prístavy. Do súťaže sa mala prihlásiť firma neskoršieho ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Zo tej ju vylúčili, lebo nesplnila podmienky. V roku 2008 mal Trnka a jeho námestník podať mimoriadne dovolanie na najvyšší súd. Firma Port servis súdny spor prehrala na krajskom aj na najvyššom súde. 

Z rozsudku je podľa Grendela zjavné, že ide o spor, v ktorom štát nemôže prehrať, pretože firma nesplnila podmienky. "Odškodné 60 miliónov pre firmu bola postavená na vode. Odmena pre advokátsku kanceláriu Dvorecký & Partners, stojí rovnako na vode, štátu nehrozila žiadna škoda," tvrdí.  

Hnutie OĽaNO v súvislosti s týmto prípadom vyzvalo ministra hospodárstva Petra Žigu, aby sa postaral o vrátenie týchto peňazí do rozpočtu. "Toto jasne poukazuje, ako funguje riadenie štátu pod taktovkou Smeru-SD. Táto suma potvrdzuje, že právne služby sú práve tá oblasť, kde sa buď nehorázne rozhadzuje, alebo sa úplne zbytočne míňajú peniaze, ktoré potom do rozpočtu chýbajú," uviedol Eduard Heger. 

Opozícia zároveň žiada NKÚ, aby vykonal kontrolu všetkých zmlúv na právne zastupovanie, ktoré uzatvorila vláda a ministerstvá s advokátskymi kanceláriami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy