Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajná inšpekcia stále spadá pod Kaliňáka. Malo by sa to zmeniť
Zdielať na

Policajná inšpekcia stále spadá pod Kaliňáka. Malo by sa to zmeniť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Policajné hriechy vyšetrujú a hodnotia policajti. Policajná inšpekcia by sa ale z rúk ministra vnútra mala presunúť na Generálnu prokuratúru. Tým by sa mala zabezpečiť väčšia nezávislosť. Hoci sa o tomto zámere hovorí minimálne trištvrte roka, okrem niekoľkých porád sa kompetentní akosi neponáhľajú. Most a SNS ale tvrdia - čím skôr - tým lepšie.

Písal sa január 2017 a minister Kaliňák presne vedel, kam má z jeho rúk inšpekcia putovať. 

"Bude na generálnej prokuratúre vytvorený špeciálny odbor, ktorý sa bude venovať trestným činom ozbrojených zborov tak, aby boli pretrhnuté väzby lokálny, okresných prokurátorov. Malo by to byť priamo na generálnej prokuratúre s pobočkami v jednotlivých krajoch," hovoril minister vnútra ešte na začiatku kalendárneho roka. 

Kedy teda prestane mať minister priamy vplyv na inšpekciu? 

"Myslím, že teraz to vyžaduje politickú dohodu, že naozaj ideme do toho. Ja hovorím za Most-Híd a pre nás je to priorita. Zdržiavalo sa to v rámci komunikácie," tvrdí diplomaticky ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Faktom ale je, že dohoda musí nastať medzi ministerstvom spravodlivosti, ministerstvom vnútra a generálnou prokuratúrou. Až potom sa môže dostať inšpekcia spod rúk Roberta Kaliňáka. 

"Čím rýchlejšie, tým lepšie. Aj pre políciu, aj pre ministerstvo," myslí si podpredseda SNS, Anton Hrnko. 

"Minister vnútra, Bašternákov obchodný partner, nemá žiaden záujem na tom, aby inšpekcia bola nezávislá. Mám vážne obavy, že takéto niečo sa počas tejto vlády udeje," tvrdí opozičný poslanec za SaS, Ľubomír Galko. 

Kaliňák povedal, že určite bude naplnené programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa jasne píše, že "vláda bude presadzovať inštitucionálne posilnenie nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zborov. Vytvorí podmienky pre vznik odboru na prokuratúre, ktorý bude osobitne dohliadať na postihovanie trestnej činnosti príslušníkov ozbrojených zborov." 

"Zrejme sú veľké obavy, čo by inšpekcia zistila, keby bola nezávislá. Myslím si, že je aj v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenska, že sa táto otázka ešte nevyriešila," hovorí analytik Marián Leško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy