Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po odchode Británie z EÚ príde prechodné obdobie. Zmeny čakajú aj uchádzačov o prácu
Zdielať na

Po odchode Británie z EÚ príde prechodné obdobie. Zmeny čakajú aj uchádzačov o prácu

Google News Button Sledovať správy

FLORENCIA / Britská premiérka Theresa May navrhla implementačné obdobie v trvaní približne dva roky po tom, ako Veľká Británia v marci 2019 formálne vystúpi z Európskej únie.

May uviedla, že prechodné štádium by poskytlo istotu pre firmy. Zároveň v piatok v prejave v talianskom meste Florencia signalizovala, že Británia zaplatí účet za brexit, keď konštatovala, že krajina "dodrží záväzky, ktoré sme urobili".

Podľa May sa Veľká Británia nebude v rokovaniach o brexite usilovať ani o to, aby bola súčasťou spoločného trhu EÚ, ani o takú dohodu o voľnom obchode, akú má s úniou Kanada. Vyzvala na nájdenie "kreatívnych" nových ekonomických vzťahov medzi Britániou a EÚ, ktoré nebudú založené na nijakom terajšom obchodnom modeli. Ak by sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o brexite, podľa britskej premiérky by to znamenalo "škodlivý úder" budúcnosti Európy.

Prechodné obdobie sa už mierne dotkne zahraničných podnikateľov ako aj uchádzačov o pracovné miesta vo Veľkej Británii. "Počas tohto prechodného obdobia budú ľudia naďalej môcť prichádzať a pracovať v Británii. Bude ale existovať registračný systém, ako nevyhnutná príprava nového režimu," dodala May. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy