Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kontroverznú novelu zákona o Ústave pamäti národa prijali v jemnejšej forme
Zdielať na

Kontroverznú novelu zákona o Ústave pamäti národa prijali v jemnejšej forme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Chystanú zmenu zákona o Ústave pamäti národa opisovali jej kritici ako jednoznačný pokus odstrániť súčasného predsedu správnej rady Ústavu. Jedna z predkladateliek novely prišla so zmenou, ktorá Ondreja Krajňáka necháva v pozícii.

Poslanci dnes schválili zmenenú novelu o Ústave pamäti národa, aj keď nie všetci hlasovali tak, ako chceli. Napríklad Anton Hrnko, podpredseda SNS a jeden z tých, ktorí zmenu zákona najviac podporovali, omylom hlasoval proti novele.

Návrh získal podporu všetkých poslancov na strane koalície a značnej časti aj opozičných poslancov.  Zmena okrem iného rieši fungovanie vedenia inštitúcie - obmedzuje právomoci predsedu a rozširuje právomoci správnej a dozornej rady.

Ondrej Krajňák teda vo funkcii nekončí okamžite. To však neznamená, že v nej zostane dlhšie. "Na tom sa nič nezmenilo, teraz sa to vkladá do rúk jeho hlavných kritikov, ktorí sú politickými nominantmi. Skôr či neskôr k tomu môže prísť," uviedol poslanec za OĽaNO Ján Budaj. 

Predkladateľka novely popiera snahu o personálne zmeny v Ústave. "Zásadnou zmenou je to, že odpolitizujem voľbu predsedu, nakoľko v budúcnosti voliť a odvolávať predsedu správnej rady budú členovia správnej rady, nie parlament ako je to doteraz," povedala Edita Pfundtner, poslankyňa za MOST- HÍD. Šéf Ústavu pamäti národa hovorí o tom, že zmenami môže byť ohrozené samotné poslanie inštitúcie. 

Anton Hrnko považuje vyhodenie historika Lacka, ktorý teraz pracuje pre kotlebovcov, za trest za odlišný názor ako v 50. rokoch. "Má rovnaké právo na svoj názor ako každý občan tejto republiky," uviedol Hrnko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy