Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident by mal zverejniť podrobnosti o kampani, myslia si kompetentní
Zdielať na

Prezident by mal zverejniť podrobnosti o kampani, myslia si kompetentní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska by mal zverejniť podrobnosti financovania jeho predvolebnej kampane. Tvrdia to ľudia, ktorých jeho vysvetlenie daňového deliktu nepresvedčilo. Samotný prezident ale prípad považuje za uzavretý.

"Vyvolalo to zbytočne veľa otázok, hoci prípad bol jasne ukončený a všetko bolo vyjasnené a vysvetlené," uviedol v utorok prezident Andrej Kiska. Aj takto komentoval prezident Andrej Kiska uniknuté dokumenty daňovej kontroly, podľa ktorých firma v ktorej je spoločníkom, spáchala trestný čin krátenia dane. Priznali sa. Penále a pokutu zaplatili.

"Prezident Andrej Kiska považuje túto tému, rovnako ako daňový úrad a policajný vyšetrovateľ, za uzavretú," uviedol Kiskov hovorca Roman Krpelan. Prezident opätovne prostredníctvom svojho hovorcu odkázal, že volebnú kampaň ale aj výdavky pred oficiálnou kampaňou si platil z vlastného vrecka. "Náklady na volebnú kampaň kontrolovalo ministerstvo financií a nezávislá audítor," dodal Krpelan.

Takéto vyjadrenie nie je ale pre každého dostačujúce. Transparency International volá po zverejnení aj ďalších konkrétnych dokumentov Kiskovej firmy z obdobia volieb. "Aby sme videli, či neporušil náhodou aj ten zákon o financovaní voľby, čiže tie vykázané sumy naozaj sedia s tým čo sme sa teraz dozvedeli, že tie niektoré výdavky boli kryté jeho firmou," uviedol

"V kontexte možno aj tých morálnych apelov na iné prípady účinnej ľútosti by si to žiadalo možno aj niečo viac," myslí si minister kultúry Marek Maďarič.

Ministerstvo financií, ktoré pred rokmi na financovanie prezidentskej kampane dozeralo, prípad prezidenta samé od seba opätovne skúmať nebude. "Bol by som radšej, keby sme boli vyzvaní napríklad predstaviteľmi národnej rady alebo nejakými orgánmi, aby sme takto konali," uviedol minister financií Peter Kažimír.

V prípade slovenského prezidenta rozhodne nejde o prvého politika, s ktorým sa ťahá jeho podnikateľská minulosť. Aj preto daňoví experti volajú po zmene. "Opatrenie, podľa ktorého by bol politik povinný zverejniť výdavky na svoju kampaň, ktorú uhrádzala tretia strana, napríklad jeho právnická osoba, alebo akákoľvek nezisková organizácia, prispeje k transparentnosti a jednoduchšej kontrole," uviedla daňová expertka Alica Orda-Oravcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy