Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodiči pozor na platnosť STK-čky či Emisnej kontroly. Pri neplatnosti sa pokute nevyhnete
Zdielať na

Vodiči pozor na platnosť STK-čky či Emisnej kontroly. Pri neplatnosti sa pokute nevyhnete

BRATISLAVA / Na Slovensku je až 130 tisíc áut, ktoré nemajú platnú technickú a emisnú kontrolu. Ukazujú to údaje ministerstva dopravy, ktoré vychádzajú z jednotného informačného systému v cestnej doprave.

"Jednotný informačný systém v cestnej doprave porovnáva údaje informačného systému evidencie vozidiel a systému technickej emisnej kontroly. Takto vlastne dokáže vygenerovať, ktoré auto nemá platnú technickú a emisnú kontrolu," povedala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

To znamená, že sa už predtým nedá uniknúť alebo sa spoliehať na to, že vás hádam nechytia policajti niekde na ceste.

Ani vás chytať nemusia. Spomínaný systém totiž funguje nielen ako evidencia, ale aj ako bič na hriešnikov.

"Systém, ktorý spracováva tieto pokuty je automatický a teda zistí zo svojich databáz, ktoré vozidlá majú, a ktoré nemajú platnú STK prípadne Emisnú kontrolu. Následne aj automaticky rozosiela týmto ľuďom pokuty. V tomto prípade sa nemôžu spoliehať na to, že sú nejaké lehoty, ktoré by ich mohli zachrániť," informoval hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.  

Dnes je pokuta za neplatnú STK-čku a emisnú kontrolu po 133 eur, za každú. Elektronický systém vám ju môže napariť aj za jediný deň meškania. To, že ste ju doteraz nedostali, ešte nič neznamená, môže prísť až do dvoch rokov.

Preto je dobré mať termíny STK-čky a emisnej kontroly na pamäti. Dnes platí, že pri osobných autách treba navštíviť Stanicu technickej kontroly prvýkrát po štyroch rokoch od kúpy nového auta, potom každé dva roky. 

Bezplatné notifikácie

Jednotný informačný systém v cestnej doprave môže nielen naparovať pokuty, ale aj pomôcť, pripomínať, že je už čas.

"Všetkým majiteľom motorových vozidiel ponúkame možnosť, aby si nastavili bezplatnú notifikáciu, ktorá ich včas upozorní na to, že sa im končí platnosť technickej a emisnej kontroly," povedala Ducká. 

Notifikáciu a celý informačný systém nájdete na internetovej adrese JISCD.SK. 

Podľa Národnej asociácie STK veľké množstvo z tých 130 tisíc áut bez STK-čky zrejme ani neexistuje.

"Odhaduje sa, že väčšina týchto vozidiel zaostala v evidencii. Majitelia ich po predaji alebo skončení životnosti jednoducho neodhlásili z evidencie," myslí si odborník Ľubomír Ochotnický. 

Ani to ale človeka neospravedlňuje, aj za STK-čku neexistujúceho, dávno predaného alebo zošrotovaného auta môžete bez váhania dostať pokutu. Preto treba brať odhlasovanie z evidencie vozidiel naozaj vážne.

Treba myslieť aj na Povinné zmluvné poistenie (PZP). Podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov je na Slovensku asi 58 tisíc trvalo nepoistených áut.

Každý rok sa vyskytne asi 150 tisíc áut, ktoré nemajú PZP istý čas, napríklad, keď majiteľ zabudne zaplatiť poistku. A tá pokuta môže byť celkom mastná. Siaha od 16,60 až po vyše tritisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy