Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Moskve evakovali tisíce ľudí pre teroristickú hrozbu
Zdielať na

V Moskve evakovali tisíce ľudí pre teroristickú hrozbu

MOSKVA / V stredu popoludní v Moskve prebehla hromadná evakuácia. Viac ako 20 000 ľudí muselo opustiť obchodné centrá, námestia, školy či stanice.

Evakuovali takmer 30 miest vrátane univerzít, nákupných centier a železničných staníc. Úrady tvrdia, že dostali "takmer súčasné" varovania, že na niektorých z najpopulárnejších miest v Moskve sú bomby. 

"V súčasnosti je evakuovaných viac ako 10 000 ľudí, aj keď sa stále potvrdzuje konkrétny počet. Zdá sa, že ide o prípad telefónneho terorizmu, ale musíme skontrolovať dôveryhodnosť týchto správ," informujú agentúru Tass príslušné zložky. 

Lokálne médiá informujú, že na mieste zasahujú psy a pyrotehcnici prehľadúvajú budovy. Polícia evakuovala presne tri najväčšie vlakové stanice, tri univerzity a desiatky nákupných centier. Zatiaľ nenašli žiadne nálože. 
"Zachytila som to, ale v praxi som nič nepociťovala - išla som normálne metrom pri obchodnom centre aj na vlakovej stanici, kde mala evakuácia prebiehať tiež," opísala situáciu v Moskve Nina. "Nijak som to nepociťoval, akurát som išiel pešo domov 10 minút a nie metrom," dodáva ďalší Slovák žijúci v Moskve. 

https://twitter.com/cwpontwit/status/907982017148669952

Epidémia poplašných správ o uložení bomby vo verejných objektoch postihla v týchto dňoch viacero sibírskych miest. Podľa ruskej polície použili pôvodcovia poplachu v niekoľkých prípadoch pre šírenie telefonátov počítačový program. Počty evakuovaných škôl, staníc alebo radníc idú už do stovák.

V Irkutsku dnes evidujú desať telefonátov, vyprázdnené boli školy, miestne letisko a obchodné strediská. V Chabarovsku policajti evakuovali oblastný parlament, vlakovú stanicu a niekoľko škôl. Ďalšie prípady nalásili z Jakutska, Čity alebo Blagoveščenska. Žiadne nálože nikdy neobjavili.

Na ruských sociálnych sieťach sa začali šíriť špekulácie, že telefonáty organizuje ministerstvo pre mimoriadne udalosti, aby preverilo efektivitu záchranného systému. Vedenie ministerstva ale tieto správy poprelo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy