Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Politické strany čaká veľké upratovanie
Zdielať na

Politické strany čaká veľké upratovanie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politické strany čakajú na jeseň zmeny. Koalícia sľubuje ich prehľadnejšie financovanie, ale predovšetkým chystá veľké upratovanie. Na novinky by sa teda mala pripraviť najmä opozícia. Nie je totiž tajomstvom, že predsedovi Národnej rady nevonia, že niektoré strany nemajú dlhé zoznamy svojich členov. Zákon o politických stranách môže skončiť na Ústavnom súde.

Každá politická strana bude mať po novom povinnosť mať 500 členov. Nie všetci sú týmto návrhom nadšení. "Osobne si myslím, že takýto návrh, ktorý príde do parlamentu, bude možno aj protiústavný," hovorí Erika Jurinová, zakladajúca členka strany OĽANo. 

Už celé mesiace sa Andrej Danko netají tým, že sa mu nepáčia malé počty členov v stranách SAS a OĽANo. Zmeny by mali prísť už na jeseň. Nie je zatiaľ isté, či bude stanovených 500 členov a opozícia sa pripravuje. "Sme v podstate v takej vojne so zlodejmi, ktorí nám vládnu, takže nebudeme im dopredu prezrádzať taktiku," vyjadril sa predseda strany OĽANo Igor Matovič. Predseda hnutia Sme rodina sa zmien neobáva. "Máme dnes už asi 800 členov, máme asi 55 okresných tajomníkov, takže nás sa to netýka," spokojne hovorí Boris Kollár.   

Podporovateľ nie je člen

Strana SAS má napríklad okolo 6000 podporovateľov. To ale podľa poslanca NR SR Tibora Bernaťáka nestačí, pretože priatelia strany nie sú členovia. To sa predsedom iných strán zdá nezmyselné. "Na Slovensku politické strany, ktoré by mali silné zázemia, zanikajú. Podľa môjho názoru to je problém, ale nemyslím si, že by sa to dalo vyriešiť zákonnou reguláciou,"  potvrdzuje obavy riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. 

Novinkou by malo byť aj kontrolovanie financií. "Niekto by mal byť zodpovedný aj v strane za financovanie a za to, čo s tými finančnými prostriedkami je a ako s nimi strana nakladá," dodáva Bernaťák.

Súvisiace články