Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zádušná omša za Helmuta Kohla takmer skončila politickou roztržkou
Zdielať na

Zádušná omša za Helmuta Kohla takmer skončila politickou roztržkou

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Poprední nemeckí politici sa zúčastnili dnešnej zádušnej omše v Berlíne za bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla. Nechýbal medzi nimi nemecký prezident Steinmeier, či kancelárka Merkelová. Tá bola dlhodobo považovaná za chránenkyňu legendárneho kancelára. Cesty týchto dvoch konzervatívnych politikov sa však v posledných rokoch rozišli. Pohreb Helmuta Kohla je naplánovaný na sobotu.

"Všetci si prajeme, aby ste medzi sebou poznali zmierenie a mier," povedal na zádušnej omši duchovný Karl Jüsten. Komplikované vzťahy vo vnútri skutočnej aj politickej rodiny nedávno zosnulého 87-ročného kancelára sa podpísali aj na prípravách jeho poslednej rozlúčky. 

Za nitky ťahala jeho druhá žena

O zlých vzťahov Kohla a jeho druhej manželky Maike Kohl-Richter svedčí aj fakt, že jeho vlastný syn Walter sa o smrti otca dozvedel z rádia. Následne sa ani nevedel dosať do domu, kde sa s ním chcel poslednýkrát rozlúčiť. Právnik vdovy Maike neskôr povedal, že Walter mal úmysel vyvolať škandál. Nahnevaný syn zas vyjadril nad nevlastnou matkou znechutenie. Počas posledných rokov totiž Walter a jeho mladší brat s otcom nemali žiaden kontakt. O to sa mala údajne postarať práve kancelárova druhá žena.

Hrozil politický škandál

Práve Maike chcela, aby smútočnú reč predniesol maďarský premiér Viktor Orbán. Zároveň vraj nechcela, aby na obrade prehovorila súčasná nemecká kancelárka Andela Merkel, ktorá má na otázky migrácie odlišný názor ako maďarský premiér. Roztržke nakoniec zabránil dohovor bývalého šéfredaktora  načítanejšieho periodika Bild a obrad sa tak prebehol v miernej atmosfére.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy