Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európu zasiahol nový kybernetický útok
Zdielať na

Európu zasiahol nový kybernetický útok

KODAŇ, LONDÝN, PARÍŽ / Kybernetické útoky zasiahli západnú Európu, Rusko aj Ukrajinu. Dánsky prevádzkovateľ lodnej dopravy A.P.Moller-Maersk v dôsledku útokov zaznamenal výpadok počítačového systému. Obeťami hackerského útoku sa stali rovnako britská reklamná spoločnosť WPP či franúczsky dodávateľ stavebných materiálov Saint Gobain.

"Zasiahlo to všetky oblasti nášho podnikania, a to doma aj v zahraničí," uviedol podľa agentúry AP hovorca spoločnosť Maersk. Technické problémy v rôznych regiónoch hlási nadnárodný potravinársky koncern Mondelez International. Nie je ale jasné, či je to rovnako dôsledok kybernetického útoku.

Obzvlášť tvrdo útok zasiahol aj Ukrajinu, ktorá podľa tamojšieho ministerstva vnútra postihla najväčšia vlna hackerských útokov v histórii krajiny. Útok zasiahol aj najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť Rosněft.

​Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka počítače nakazila modifikovaná verzia vydieračského víru WannaCry, ktorý šifruje dáta na pevnom disku a za ich uvoľnenie požaduje výkupné. Tento vírus minulý mesiac infikoval viac ako 300 tisíc počítačov v 150 krajinách sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy