Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia chce pre diaľnice uvoľniť dlhovú brzdu. Treba na to zmenu ústavy
Zdielať na

Koalícia chce pre diaľnice uvoľniť dlhovú brzdu. Treba na to zmenu ústavy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská sieť diaľnic je nedostatočná. Vládni poslanci aj preto dnes v parlamente predstavili návrh, aby sa peniaze na výstavbu nových úsekov získali uvoľnením takzvanej dlhovej brzdy. Opozícia to však považuje za pokus o ďalšie zadlžovanie počas Ficových vlád.

Dlhovú brzdu prijal parlament v roku 2011 a jej úlohou je to, aby akákoľvek vláda nemohla neúnosne zadlžovať štát. Jej sila je v tom, že je to ústavný zákon. "A tým aj garantuje, aby nemohol byť menený hocikedy, ako obyčajný zákon," hovorí poslanec za SMER-SD, Juraj Blanár. Ak by sa mali meniť pravidlá, koalícia by musela presvedčiť aspoň časť opozície a nazbierať minimálne 90 hlasov.

"Slovensko, ak si dnes historicky najnižšie požičiava, to znamená, že nám ešte platia úroky, ak je takáto výhodná situácia, tak poďme za presne stanovených podmienok na konkrétne úseky uvoľňovať peniaze z dlhovej brzdy," odôvodňuje návrh Ján Podmanický, poslanec za SMER-SD. 

Pod návrhom síce nie je podpísaný vládny splnomocnenec pre rýchlostné cesty Igor Janckulík, myšlienku však neodmieta: "Viem si predstaviť otvorenie dlhovej brzdy, ale za prísne stanovených podmienok".

Opozícia však návrh ostro odmieta. Podľa nej totiž Ficove vlády už nezodpovedne vyplytvali mnoho peňazí na predražené diaľnice. A ak by sa dlhová brzda popustila pre autostrády, s otvorenou dlaňou by mohli prísť aj učitelia, zdravotníci a mnohí iní. A to by už štátnu kasu mohlo zabolieť. "Skúsme ich stavať za normálnu cenu, aspoň približujúcu sa cene v Rakúsku a bude sa dať postaviť všetko aj bez odbrzdenia dlhovej brzdy," myslí si poslanec za SaS, Jozef Rajtár.

Uvoľnenie dlhových pravidiel neschvaľuje ani nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. "Nie je to ani vhodné, nie je to ani potrebné, pretože nejaký priestor na investície vláda má," konštatuje predseda rozpočtovej rady, Ivan Šramko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy