Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Koalícia hľadá cestu, ako by po zrušení Kotlebovej strany extrémistom znemožnila pôsobenie v politike
Zdielať na

Koalícia hľadá cestu, ako by po zrušení Kotlebovej strany extrémistom znemožnila pôsobenie v politike

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kotlebovci sa pripravujú na zrušenie strany. Teda v prípade, ak o tom rozhodne Najvyšší súd. Kým oni v parlamente rozdávajú úsmevy, koalícia uvažuje nad tým, ako pripraviť zákon, ktorý zabráni tomu, aby sa presťahovali pod inú politickú hlavičku.

"Senát momentálne skúma, či sú splnené procesné podmienky konania. Následne bude doručená žaloba na vyjadrenie žalovanému. A až po naštudovaní rozsiahlej spisovej dokumentácie o žalobe generálneho prokurátora, rozhodne," informuje hovorca Navyššieho súdu Boris Urbančík. "Správny šachista nehovorí dopredu svoje ťahy, ale ich robí," povedal poslanec Milan Uhrík. Ani Uhrík, ani ostatní poslanci ĽSNS nechcú prezradiť, či sa po prípadnom zrušení strany "neprelejú" do strany Pevnosť, ktorú si v registri strán všimol Denník N. 

Medzi štatutármi sú dve poslanecké mená. Kotleba na otázku, či bude členom novej strany odpovedal, že je to irelevantná otázka. "Predbiehate udalosti," hovorí Kotleba. 

"Zo strany vyšetrovateľov sú robené znalecké posudky, o ktoré požiadali súdnych znalcov," tvrdí Peter Hraško, riaditeľ NAKA. V parlamente sa začína hovoriť o tom, ako extrémistom znemožniť pôsobenie v politike. Nejde o opatrenia voči stranám, ale voči konkrétnym osobám, ktoré by niekoľko rokov nemohli pôsobiť v politických funkciách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy