Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lexa chce odovzdať pas, do zahraničia neujde
Zdielať na

Lexa chce odovzdať pas, do zahraničia neujde

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bratislavský súd znovu otvoril prípad zavlečenia syna bývalého prezidenta Michala Kováča do Rakúska v roku 1995. Urobil tak po zverejnení verdiktu slovenského ústavného súdu v zbierke zákonov, že skoršie rozhodnutie snemovne o zrušení kontroverzných amnestií je v súlade s ústavou. Práve amnestie bránili potrestanie páchateľov zavlečenia exprezidentova syna. V kauze bolo už pred rokmi obžalovaných 13 osôb vrátane niekdajšieho šéfa slovenského tajnej služby SIS Ivana Lexu.

Okresný súd Bratislava III pridelil prípad únosu konkrétnemu sudcovi. Podobne postupoval aj v súvisiacej kauze, na ktorú sa amnestia tiež vzťahovali. Hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak uviedol, že spomínané prípady sú obsiahle, a preto sudcovia budú potrebovať dlhší čas, aby sa oboznámili so spismi. Až následne budú môcť rozhodnúť o ďalšom postupe.


Slovenská prokuratúra už v roku 2000 podala v súvislosti s únosom obžalobu. Súd trestné stíhanie ale zastavil práve pre amnestie. Tie vydal v roku 1998 vtedajší premiér Vladimír Mečiar, ktorý vykonával aj niektoré prezidentské právomoci, lebo Slovensko prechodne nemalo hlavu štátu.

Mečiarove amnestie sa vzťahovali aj na aféru okolo zmareného referenda o vstupe krajiny do NATO a o priamej voľbe prezidenta a aj v tejto časti ich parlament anuloval. V tejto kauze čelil obvineniu niekdajší minister vnútra Gustáv Krajči za to, že sa dopustil trestných činov zneužitia právomocí verejného činiteľa, falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny a tiež marenia prípravy a priebehu volieb. Súd však v roku 2000 stíhaní zastavil, a to práve s odvolaním na amnestia. Aj týmto prípadom sa slovenské justície bude znovu zaoberať.

Televízii TA3 sa podarilo získať dokument, v ktorom sa právny zástupca Ivana Lexu obrátil na predsedu bratislavského okresného súdu Dávida Lindtnera. Po zrušení Mečiarových amnestií panujú obavy, že opäť ujde do zahraničia. Lexa chce vraj upokojiť situáciu a odovzdá súdu pas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy