Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Trumpa sa za jeho rozhodnutie spustila vlna kritiky
Zdielať na

Na Trumpa sa za jeho rozhodnutie spustila vlna kritiky

BRATISLAVA / Trump oznámil, že od klimatickej dohody USA odstupujú. Odvolával sa pri tom na štúdiu Massachussettského inštitútu. Jej tvorcovia si myslia, že ju nepochopil.

Celosvetová kritika sa spustila na Trumpa po tom, ako odstúpil od klimatickej dohody z Paríža. Napriek tomu, že chcel rokovať o novej dohode, ostatní štátnici o to záujem nemali. 

Washington avizoval odstúpenie už pred pár dňami, no včera to oficiálne potvrdil. "Základným problémom je, že parížska klimatická dohoda je veľmi nefér voči Spojeným štátom americkým. Takže odstupujeme, ale začneme rokovať a uvidíme, či sa budeme vedieť férovo dohodnúť," uviedol Trump. 

Prezident USA sa vyjadril, že v klimatickej dohode nejde ani tak o zlepšenie životného prostredia. Viac je podľa neho dohoda zameraná na zvýhodnenie iných krajín na úkor USA. Svoje tvrdenia podložil štúdiou Massachussettského technologického inštitútu. Autori štúdie tvrdia, že Trump ich výskum nepochopil.

Pre svetových lídrov je Trumpovo rozhodnutie sklamaním. Svoj zámer telefonicky vysvetľoval aj britskej premiérke Therese May, nemeckej kancelárke Angele Merkel, ale aj novému francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý ešte po samite G7 vyjadril nádej, že Trump nesklame. Po jeho rozhodnutí povedal: "Je to skutočná chyba. Aj pre Spojené štáty, aj pre planétu. Kdekoľvek žijeme, ktokoľvek sme, všetci sa delíme o rovnakú zodpovednosť. Urobme našu planétu znovu veľkou."

Merkelová sa krotila

Merkelová v krátkom prehlásení pred nemeckými poslancami uviedla: "Rozhodnutie amerického prezidenta odstúpiť od parížskej klimatickej dohody je nanajvýš poľutovaniahodné, a to sa vyjadrujem veľmi zdržanlivo, keď to hovorím." 

Napriek tomu nemecká kancelárka avizovala, že rozhodnutie Donalda Trumpa nesmie zastaviť tých, ktorí cítia záväzok chrániť planétu. Sľúbila tiež, že Berlín bude naďalej presadzovať globálnu ochranu klímy. 

 Trumpovo rozhodnutie môže teplotu zvýšiť o ďalších 0,3 °C

Odstúpenie USA od parížskej dohody by pri tom podľa Svetovej meteorologickej organizácie mohlo do konca storočia pridať k stále zvyšujúcej sa teplote ďalších 0,3 °C. Podľa predstaviteľa organizácie Deona Terblancha zatiaľ nevypracovali žiadne klimatické modely, ktoré by zahŕňali dopady súčasného Trumpovho rozhodnutia.  

Parížska dohoda

Kľúčovým bodom klimatickej dohody je snaha o to, aby sme neprekročili kritické oteplenie o 2 °C do roku 2100. "Tú 1,5 stupňovú hranicu pravdepodobne presiahneme už v najbližšom desaťročí, okolo roku 2025. Ďalšiu dvojstupňovú už okolo roku 2040, a to bez toho, aby sme čokoľvek robili s našimi emisiami," povedal Pecho. 

V dôsledku otepľovania už môžeme sledovať ústup väčšej časti horských ľadovcov a nárast vplyvu extrémneho počasie, či už extrémne sucho alebo rast intenzity búrok. Ďalším oteplením môžeme prísť o 90 % koralových útesov, čím prídeme aj o 90 % biodiverzity oceánov. V konečnom dôsledku to naruší potravinový reťazec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy