Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štáty Ameriky plánujú vytvoriť Americkú klimatickú alianciu
Zdielať na

Štáty Ameriky plánujú vytvoriť Americkú klimatickú alianciu

Archívna reportáž

NEW YORK / Guvernér New Yorku avizoval spoluprácu s ďalšími guvernérmi, cieľom ktorej má byť založenie Americkej klimatickej aliancie. Reagujú tak na rozhodnutie Donalda Trumpa o odstúpení USA od parížskej klimatickej dohody.

Kritika rozhodnutia Donalda Trumpa odstúpiť od klimatickej dohody sa netýka len svetových lídrov. Nesúhlasia s ním aj guvernéri jednotlivých štátov. Niektorí z nich sa dohodli na tom, že vytvoria Americkú klimatickú alianciu. 

Plán na založenie Americkej klimatickej aliancie oznámil newyorský guvernér Andrew Cuomo. Je to reakcia na rozhodnutie o odstúpení USA od parížskej dohody o klíme. Cuomo touto iniciatívou avizoval spoluprácu s guvernérom štátu Kalifornia Jerrym Brownom, ale aj s guvernérom štátu Washington Jayom Insleem.

"V prípade, že administratíva nebude konať v duchu klimatickej dohody, štáty budú," zdôraznil vo svojom tweete guvernér Cuomo.

Na Trumpovo rozhodnutie zareagoval aj jeho predchodca, Barack Obama, ktorý v roku 2016 v mene USA parížsku dohodu podpisoval. K odmietavej reakcii Trumpa vyjadril presvedčenie a optimizmus, že mestá a štáty americkej Únie budú dohodu z Paríža rešpektovať.

Ďalším dôkazom o tom, že štáty USA rešpektujú klimatickú dohodu je vyhlásenie primátora Pittsburghu Billa Peduta, ktorý oznámil, že jeho mesto bude aj napriek postoju federálnej vlády dodržiavať parížsku dohodu v záujme ľudí, ekonomiky a budúcnosti. Práve Pittsburgh bol jedným z miest, o ktorom sa Trump zmienil vo svojom prejave ohlasujúcom vystúpenie USA z parížskej dohody.

Bývalý americký viceprezident Al Gore je ďalším, kto vo svojom vyhlásení ostro kritizoval Trumpovo rozhodnutie. Podľa neho šlo o nezodpovedný a neobhájiteľný krok. Gore tvrdí, že tento krok môže ohroziť schopnosť ľudstva riešiť klimatickú dohodu včas. Dodal: "Bez ohľadu na to, čo (Trump) robí, zabezpečíme, aby nevyhnutný prechod našej ekonomiky k čistej energii pokračoval," dodal Gore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy