Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po poslednej debate zvýšil Macron náskok
Zdielať na

Po poslednej debate zvýšil Macron náskok

Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Dva dni pred druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku zvýšil centristický kandidát Emmanuel Macron náskok pred nacionalistickou konkurentkou Marine Le Pen. Vyplýva to z prieskumu po stredajšej televíznej debate, podľa ktorého niekdajšieho ministra hospodárstva chce voliť 62 percent ľudí, zatiaľ čo jeho rivalku 38 percent. Podľa iného prieskumu chcú v nedeľu prísť k voľbám tri štvrtiny francúzskych voličov.

Zverejnené výsledky ankety spoločnosti Elabe pre televíziu BMF TV a denník L'Express naznačujú Macronov vzostup za posledné dni. V predchádzajúcom prieskume Elabe sa pre neho vyslovilo 59 percent ľudí a Le Pen chcelo dať hlas 41 percent.

Prieskum prebehol po stredajšej televíznej debate oboch finalistov prezidentských volieb, po ktorej väčšina divákov označila za víťaza práve proeurópskeho politika. Chce mu dať hlas výrazne väčšie percento z tých, ktorí v prvom kole volili porazených kandidátov Jeana-Luca Mélenchona a Françoise Fillona.

V prvom kole volieb predminulú nedeľu dostal Macron 24 percent hlasov a Le Pen 21,3 percenta. K urnám vtedy prišlo 78 percent voličov.

Nadchádzajúci súboj podľa prieskumu spoločnosti Odoxa chcú svojím hlasovaním v nedeľu ovplyvniť tri štvrtiny Francúzov. Takáto účasť by bola podľa agentúry Reuters druhá najnižšia v druhom kole prezidentských volieb od roku 1965.

Niektorí voliči dávajú najavo, že sa nemôžu rozhodnúť pre žiadneho z dvoch nesystémových kandidátov, ktorí vyradili z boja politiky tradičné strany. Celkom 69 percent z ľudí, ktorí nehodlajú v nedeľu voliť, tak urobí práve z tohto dôvodu. Mnohi z nich volili niektorého z ľavicových politikov, pre ktorých nenachádzajú vhodnú alternatívu v Macronovi ani v Le Pen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy