Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľké zmeny v školstve a v zdravotníctve, ministri ale musia počkať na rozhodnutie Kažimíra
Zdielať na

Veľké zmeny v školstve a v zdravotníctve, ministri ale musia počkať na rozhodnutie Kažimíra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na rokovaní vlády sa v stredu najviac skloňoval nedostatok peňazí na ministerstve školstva a zdravotníctva. Oba rezorty žiadali Petra Kažimíra o milióny eur. Ale zatiaľ nepochodili. Školstvo žiada bezplatné škôlky pre rodiny v núdzi, či školské autobusy. Minister zdravotníctva chce navýšiť platby za poistencov štátu - dôchodcov, študentov, deti a nezamestnaných.

Presne 2 milióny 430 tisíc eur žiadal rezort školstva od ministra Kažimíra na novinky, ktoré chce zaviesť v tomto a budúcom školskom roku. Rezort školstva chce zaviesť bezplatné škôlky pre deti rodičov, ktorí sú v hmotnej núdzi, a to v každom veku. Ďalej chce peniaze aj na školské autobusy, ktoré by zvážali deti, ktoré musia dochádzať na vyučovanie mimo svojho miesta svojho bydliska. Medzi ministerstvom školstva a ministerstvom financií však k dohode nedošlo.

Aj minister zdravotníctva v stredu od strážcu štátnej kasy žiadal 150 miliónov. Navrhuje, aby štát zvýšil platby za poistencov štátu a väčší balík peňazí sa následne prerozdelí medzi zdravotné poisťovne. Do nemocníc a ambulancii tak poputuje peňazí viac. Minister vládu informoval aj o vývoji dlhu našich nemocníc. Aktuálne  presahuje 700 miliónov eur. Znížiť tento dlh má v pláne minister v priebehu piatich rokov. Postupne množstvom prijatých opatrení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy