Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Igor Matovič tvrdí, že odhalil korupciu za 400 miliónov
Zdielať na

Igor Matovič tvrdí, že odhalil korupciu za 400 miliónov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Igor Matovič opäť prišiel s objavom. Podozrieva štátnu moc z čias Vladimíra Mečiara z korupcie najväčších rozmerov. Ide o privatizáciu SCP Ružomberok. Kauzu spred dvadsiatich rokov má oživiť nové trestné oznámenie. Matovičovci dokonca ponúkajú návod, ako to vyriešiť.

"Ako sa hovorí tuším na Záhorí ´Hin sa ukáže, ako to náš premiér s bojom voči korupcii úprimne myslia´," povedal Igor Matovič.

V časoch vlády Vladimíra Mečiara sprivatizoval SCP Ružomberok Milan Fiľo. Osemnásť dní potom previedol tretinu 34 percent akcií SCP v hodnote 1,6 miliardy slovenských korún na firmu Spoločná istota.

"K danému prevodu neexistuje kúpna zmluva, ani doklad o zaplatení, z čoho vyplýva podozrenie, že tieto akcie nadobudla spoločnosť Spoločná istota bezodplatne," informoval právny zástupca bývalých zamestnancov Pavol Korytár.

Po štyroch rokoch sa akcie vrátili späť majiteľov SCP. Za 340 tisíc korún.

"Chápete? Čiže títo ľudia dostanú dar 1,6 miliardy a po štyroch rokoch akože, vieš čo? Asi na nič nám to nie je, tu to máš za 340 tisíc korú," dodáva Matovič.

Poslanec tvrdí, že išlo teda o akúsi štvorročnú zábezpeku pre ľudí zo Spoločnej istoty, do času, kým im Milan Fiľo vyplatí úplatok 400 miliónov korún za to, že mu umožnili sprivatizovať SCP.

"Tieto podklady sme spracovali do trestného oznámenia. Máme za to, že tu je podozrenie zo spáchania trestného činu prijímania úplatku," uviedol Korytár.

Kto bol vlastníkom Spoloččnej istoty nevedno. Dnes už ale vieme, že v dozornej rade sedeli nominanti HZDS. Medzi nimi Karol Melocík, bývalý šéf kancelárie šéfa SIS Ivana Lexu. Od Vladimíra Mečiara dostal v roku 1998 aj štátne vyznamenanie. Matovičovci priznávajú, že podľa vtedajších zákonov zrejme prípadným páchateľom nehrozí nič. Napriek tomu prikladajú množstvo dokumentácie a žiadajú riadne vyšetrovanie.

"Tak isto disponujeme čestným vyhlásením vtedajšieho prezidenta Fondu národného majetku Štefana Gavorníka, ktorý dnes zastupuje týchto podvedených zamestnancov," hovorí Matovič.

Vedenie Ružomberských papierní má ale v rukách tiež silné tromfy. Už dlhodobo sa bráni na súdoch. Hovorkyňa tvrdí, že všetky spory v týchto veciach doteraz vyhrali. Dokonca aj na najvyššom súde.

"Ružomberské papierne sú dnes najúspešnejšou slovenskou privatizáciou a jedným z lídrov v papierenskom segmente v celoeurópskom meradle. Naša spoločnosť len na Slovensku zamestnáva takmer 7000 ľudí a v regiónoch, kde pôsobíme, dlhodobo podporujeme zdravotníctvo, školstvo, sociálne veci a charitu. Doterajšie pokusy o diskreditáciu spoločnosti a Milana Fiľa sme prešli mlčaním a sústredili sme sa na rozvíjanie spoločnosti. V tom budeme pokračovať aj do budúcna," píše sa v stanovisku spoločnosti Eco- Investment.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy