Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výbušný prezident verzus chladná kancelárka. Merkel sa stretla s Trumpom
Zdielať na

Výbušný prezident verzus chladná kancelárka. Merkel sa stretla s Trumpom

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN/WASHINGTON D.C. / Nemecká kancelárka Angela Merkel sa v piatok stretla s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Rokovali o Sýrii, vzťahoch s Ruskom a Čínou, či o vzájomných hospodárskych vzťahoch. Pôvodne sa mala politička s hlavou USA stretnúť už v utorok, ale cestu musela pre zlé počasie odložiť.

V Nemecku i ďalších krajinách Európy panujú obavy o osud vzájomného spojenectva USA a Európy po nástupe nového šéfa Bieleho domu, a to predovšetkým kvôli jeho výrokom na adresu NATO i EÚ. Rozvoj vzájomných vzťahov tak bude určite jednou z hlavných tém schôdzky Trump - Merkel. 

Vysoko postavení manažéri

Dôležitým bodom rokovania nemeckej kancelárky s prezidentom bola budúcnosť vzájomných obchodných vzťahov. Merkel plánuje dať najavo, že Nemecku záleží na voľnom obchode. Akúkoľvek dohodu s Washingtonom chce Berlín uzavrieť iba so zvyšnými členskými štátmi únie. 

Trump by dal prednosť dvojstrannej dohode. Merkel pri návšteve USA sprevádza početná podnikateľská delegácia, v ktorej sú vysoko postavení manažéri firiem ako BMW či Siemens. 

​Okrem hospodárstva a vzťahov s Nemeckom a EÚ Merkel s Trumpom debatovala aj o možnostiach riešenia konfliktu v Sýrii, Lýbii, Afganistane a na východnej Ukrajine. Štátnici sa venovali aj otázke boja proti terorizmu a migrácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy