Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerstvo pôdohospodárstva hľadá poradcov, ponúka 117 eur na hodinu
Zdielať na

Ministerstvo pôdohospodárstva hľadá poradcov, ponúka 117 eur na hodinu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo pôdohospodárstva hľadá poradcov. Ak sa na to cítite, môžete si podľa opozičných poslancov zarobiť 117 eur na hodinu. Podľa nich ide totiž o nehorázne predražený tender na služby, ktoré majú v mnohých prípadoch zabezpečiť to, čo robia samotní zamestnanci ministerstva.

"To je taký typický príklad o tom, ako sa vlastne Slotova SNS vôbec nezmenila," hovorí poslankyňa Veronika Remišová, poslankyňa za OĽaNO, ktorej suma za plánované externé poradenstvo vyrazila dych. Ministerstvo pôdohospodárstva chce rady na 4 roky za takmer 60 miliónov s DPH.

"Za tieto peniaze by bolo možné postaviť zhruba 2 000 hektárov ovocných sadov, a potom by sme nemuseli dovážať toľko ovocia zo zahraničia. Naviac, každý hektár je jedno pracovné miesto," hovorí Zsolt Simon, bývalý minister pôdohospodárstva.

Podľa opozičných výpočtov ide o takmer pol milióna pracovných hodín, a teda 600 pracovných miest. To je presne toľko, koľko pracuje na ministerstve už teraz.

"Stačí, keď na ministerstve zostane pani ministerka a vrátnik. Lebo všetci úradníci tým pádom tam nemajú čo robiť," hovorí Zsolt Simon.

Ministerstvo sa ale bráni. Opozícia vraj zavádza a má zlé kalkulačky. "Štyri operačné programy na 4 roky a bude sa môcť do nich zapojiť 21 rezortných iinštitúcií," hovorí ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná

Ide o jedenásť oblastí, kde sa budú môcť inštitúcie prihlásiť, s čím potrebujú poradiť, následne si z vytendrovaných ôsmych firiem na každú oblasť vysúťažia tú najlepšiu. Podľa výpočtov ministerstva je to teda 50 tisíc eur na jednu inštitúciu. 

"Vzhľadom na rozsah operačných programov a oblastí, počet zainteresovaných organizácií, dobu trvania a možnosť zapojenia veľkého počtu súkromných i štátnych inštitúcií sa nám použitý systém centrálneho verejného obstarávania javí ako transparentný," dodáva Jana Burdová, hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy