Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý elitný vyšetrovateľ Vačok: Vražda Remiáša sa dá vyšetriť
Zdielať na

Bývalý elitný vyšetrovateľ Vačok: Vražda Remiáša sa dá vyšetriť

BRATISLAVA / Nemá zmysel po dvadsiatich rokoch niekoho naháňať a revanšovať sa. Zmysel zrušenia amnestií je v tom, že sa s nimi spoločnosť ale aj politici po dlhých rokoch môžu konečne vysporiadať. Takto hodnotí návrh na zrušenie Mečiarových amnestií Peter Vačok, ktorý vyšetroval únos prezidentovho syna.

Peter Vačok patril v 90. rokoch medzi elitných vyšetrovateľov. Pridelili mu aj spis zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Pre svoje postupy sa ale pre vtedajšiu moc stal nepohodlným a z kauzy ho napokona odvolali. S odstupom času už nechce hovoriť o konkrétnych menách, no zrušenie amnestií podľa neho prinesie posun.

"Zrušenie amnestií bude jasný signál, ako treba hodnotiť určité obdobie a bude to aj signál do budúcnosti, že si politika nemôže robiť, čo chce," uviedol Peter Vačok.

K opätovnému vyšetreniu celého prípadu a potrestaniu vinníkov sa však po toľkých rokoch a prijatých súdnych rozhodnutiach stavia skôr skepticky. "Rozhodnutia sú právoplatné, platia tam aj premlčacie lehoty a bude to veľmi ťažké," dodáva Vačok.

To, čo sa podľa neho stále dá vyšetriť, je vražda Roberta Remiáša. Ten bol spojkou korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa. Dôležité podľa Vačoka je, že vtedajší generálny prokurátor Michal Vaľo potvrdil, že amnestie sa na ňu nevzťahovali. 

To, čo sa však podľa neho stále dá vyšetriť, je vražda Roberta Remiáša, ktorý mal byť spojkou hlavného svedka únosu. Dôležité podľa neho je, že vtedajší generálny prokurátor MIchal Vaľo potvrdil, že amnestie sa na ňu nevzťahovali. "Aj potom sú problémy s obejktivitou dôkazov, ale mali by sme sa o tom aspoň pokúsiť," dodal Vačok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy