Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zverejnili daňové priznanie Donalda Trumpa. Vraj nezákonne
Zdielať na

Zverejnili daňové priznanie Donalda Trumpa. Vraj nezákonne

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump v roku 2005 zaplatil daň 38 miliónov dolárov z príjmu cez 150 miliónov dolárov. Informoval o tom Biely dom. Reagoval tak na správu o tom, že americká televízia MSNBC získala dve stránky Trumpová daňového priznania za rok 2005.

Moderátorka televízie MSNBC Rachel Maddowová uviedla, že jej dokumenty odovzdal novinár David Cay Johnston, ktorý je vraj našiel vo svojej pošte. Trump doteraz odmietal svoje daňové priznania zverejniť s tým, že prechádzajú auditom daňového úradu. Podľa expertov ale audit zverejnenie týchto dokumentov nebráni. Americkí prezidenti v uplynulých desaťročiach svoje daňové priznania bežne zverejňovali.

Televízia MSNBC zverejnila získané dokumenty na svojich internetových stránkach. Biely dom ich zverejnenie označil za nezákonné. "Viete, že zúfalo túžite po sledovanosti, keď ste ochotní porušiť zákon kvôli príbehu o dvoch stránkach daňového priznania z doby pred viac ako desiatimi rokmi," uviedol Biely dom.

Neautorizované zverejnenie daňového priznania je trestný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov a pokuta až 5000 dolárov, upozornila agentúra AP. Maddowová však uviedla, že MSNBC uplatnila právo zverejniť informácie vo všeobecnom záujme zakotvené v prvom dodatku ústavy.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy