Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
"Protimnožiteľská" novela prešla, čierny obchod zastaví finančná správa
Zdielať na

"Protimnožiteľská" novela prešla, čierny obchod zastaví finančná správa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko má prvý protimnožiteľský zákon. Má klepnúť po prstoch biznisu so šteniatkami bez preukazu pôvodu. Každý chovateľ, ktorý množí psy za účelom predaja, si od prvého júla bude musieť založiť živnosť. Budú sa na neho vzťahovať zákony, ktoré si už polícia nemôže vykladať tak, aby s tým mala čo najmenej práce.

Slovensko patrí medzi krajiny, kde prekvitá čierny obchod so šteniatkami vo veľkom. Odhaduje sa, že zo Slovenska sa ilegálne vyvezie až 60 000 nepapierových psov ročne. Čo je biznis za približne 30 miliónov eur. Sučky chovajú "množitelia" často v takých malých klietkach, že sa v nich ani nedokážu otočiť, v tmavých miestnostiach bez denného svetla. Neraz po niekoľkých rokoch deformované umierajú na absolútne vyčerpanie alebo smrteľné choroby. Novelu zákona priniesla strana SaS. Keď sa ukázala byť slabo vymožiteľná trestnosť týrania zvierat, ktoré majú u nás stále status veci, nie živej bytosti, spravodlivosť by mohla prísť cez ekonomickú stránku obchodovania. "Takto bude mať kompetenciu aj živnostenský úrad, finančná správa, a aj veterinári budú mať vyššie kompetencie, lebo môžu kontrolovať miesto výkonu podnikania, tak sa tá slučka zužuje," hovorí Martin Poliačik z SaS.

Kontrolovať budú aj zdravotný stav

Sučky budú musieť navštíviť veterinára po každom vrhu alebo minimálne jedenkrát ročne a kontrolovať budú aj šteňatá. Tie musí chovateľ ešte pred predajom nezameniteľne označiť. Na Slovensko sa tak okľukou opäť vracia povinné čipovanie novonarodených psov bez preukazu pôvodu. Tvorcovia zákona zo strany SaS si od tejto "daňovej kontroly" sľubujú, že vysoké obraty finančnú správu sami upozornia na miesta, kde obchod so šteniatkami prekvitá, vďaka čomu budú môcť úrady konať. SaS už teraz hľadá spôsob, ako práve schválený návrh opraviť tak, aby nezaťažil chovateľov psov s preukazmi pôvodu. Problémy so živnosťou by nemali mať ani majitelia psov, ktorí so šteniatkami nepočítali. Môžu ich darovať darovacou zmluvou, ktorej súčasťou môže byť aj podmienka úhrady nákladov za zdravotnú starostlivosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy