Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matovič sa za fotku mŕtvej ženy ospravedlnil
Zdielať na

Matovič sa za fotku mŕtvej ženy ospravedlnil

BRATISLAVA / Škandál okolo odvolávania premiéra Fica pokračuje. Utorkovú schôdzu prerušili pre obrázok údajnej slovenskej babičky, ktorý do parlamentu priniesol Igor Matovič. A už druhý deň politici neriešia problém, pre ktorý sa malo odvolávať, ale babičku na fotke. Premiér Robert Fico priniesol informáciu, že táto pani nie je ani Slovenka, ale Češka a navyše už tri roky nežije. Premiér to označil za cynizmus.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič použil fotografiu babičky ešte začiatkom februára. Snažil sa ním názorne vysvetliť jeho ponímanie zvýšenia cien energií. Igor Matovič mal k téme energií asi osem tlačoviek. Len na utorkovej, tesne po prerušení schôdze, fotografiu ukázal sedemkrát.

Matovičova ilustračná babička sa ale stala oficiálnou prílohou v materiály na odvolávanie premiéra Roberta Fica. Práve pre túto fotografiu predseda parlamentu Andrej Danko prerušil schôdzu na odvolávanie Roberta Fica.

Premiér Robert Fico na tlačovke prišiel s odhalením, že Matovičova babička nie je vdova, o ktorej opozičný poslanec hovoril. "Táto fotografia, ktorá je súčasťou oficiálneho návrhu, je fotografia ženy, ktorá vôbec nepochádza zo Slovenska. Je to pani z Moravy, ktorá zomrela v roku 2013," uviedol Robert Fico.

Krátko na to sa pred novinárov postavil aj Igor Matovič so svojou reakciou. "Úprimne sa ospravedlňujem rodine tejto pani. Z našej strany to v žiadnom prípade nebol úmysel," uviedol Matovič. "Je to podvod sprevádzaný s hyenizmom a cynizmom," uviedol Robert Fico. "Zo strany grafika je to úprimný omyl," uviedol Matovič.
Fico telefonoval synovi babičky

Neospravedlňoval sa len Igor Matovič. Premiér Fico zavolal českému premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi ale aj synovi nebohej babičky. "Som rád, že som s pánom Ficom hovoril, to je jasné. Komu sa to podarí? Síce taký rozhovor o ničom, však, ale život ide ďalej," uviedol exkluzívne pre TV JOJ syn ženy z fotografie Karel Bobčík. 

Karel Bobčík povedal, že fotografia jeho nebohej matky sa na internete objavila ešte pred rokmi aj s vtipným komentárom po tom, ako jeho mamu odfotili v čakárni u lekára. S Igorom Matovičom sa súdiť, za to, že ju použil, nebude. "Nie je to fér. Ale to si už musí vyriešiť ten politik so svojim svedomím," dodáva Karel Bobčík.

Zatiaľ čo na Slovensku sa stala vďaka politikom moravská babička témou dňa, dnešný významný telefonát slovenského premiéra sa v malej moravskej obci zrejme zapíše do jej histórie. "Hovoril som starostovi, dúfam, že to dáš do kroniky dediny, že obyčajný občan tu hovoril s pánom premiérom Ficom," dodal Karel Bobčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy