Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Robert Fico reaguje na list Donalda Tuska: Trump je šanca
Zdielať na

Robert Fico reaguje na list Donalda Tuska: Trump je šanca

Google News Button Sledovať správy

VALLETTA / Slovenský premiér Robert Fico reagoval na list od šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Ten krajinám EÚ pred piatkovým neformálnym samitom na Malte pripomenul hrozby, ktorým štáty Únie čelia.

Predseda Európskej rady Donald Tusk poslal pred summitom lídrom list, v ktorom upozornil, že prípadný rozpad Európskej únie by viedol k závislosti európskych krajín od USA, Ruska a Číny. Európa musí preto, ako uviedol, prijať účinné a solídne opatrenia, ktoré zmenia nálady verejnosti a oživia ašpirácie doviesť európsku integráciu na novú úroveň.

Podľa Donalda Tuska zmena vo Washingtone stavia Európsku úniu do ťažkej situácie. "Zdá sa, že nová vláda USA spochybňuje posledných 70 rokov americkej zahraničenj politiky," napísal Donald Tusk v liste

"Nebudem komentovať vyjadrenia kolegov, ale poviem, že robíme veľkú chybu, ak nevnímame zmenu prezidenta Spojených štátov ako šancu. Je to veľká šanca na posilnenie postavenia Európskej únie ako takej. Myslím, že by to malo viesť k väčšej suverenite názorov ako posilniť bezpečnostne Európu. Treba mať odvážnejšie názory na niektoré témy ako je Sýria a sankcie voči Rusku" uviedol Robert Fico. 

Piatkový neformálny samit vo Valette má hlavné dve tmy. Jednou z nich je migračná kríza, ktorá Maltu potihuje, pretože je na migračnej trase z Líbye. "Mali by sme hovoriť o tom, aké je nebezpečné likvidovať sily režimov v nmiektorých krajinách a nemať alternatívne riešenie. Líbya je toho typickým príkladom. Keby bola dnes krajinou, kde existuje akýkoľvek režim a poriadok, tka by nebola nástupišťom ôre státisíce migrantov," uviedol Fico. 

Druhou témou je budúcnosť Európskej únie. "Budeme sa pripravovať na samit v Ríme, kde podporujem stanovisko Donalda Tuska, že treba jednoznačne povedať občanom EÚ, čo Únia po odchode Británie ale aj po zmene amerického prezidenta chce," dodal Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy