Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najstarší a najbohatší. Historické míľniky prezidenta Trumpa
Zdielať na

Najstarší a najbohatší. Historické míľniky prezidenta Trumpa

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Donald Trump, 45. prezident Spojených štátov, sa do histórie zapíše niekoľkými nezmazateľnými míľnikmi. Rebríček ôsmich z nich zostavila britská BBC.

VEK

Donald Trump oslávil sedemdesiate narodeniny 14. júna minulého roka. To z neho robí najstaršieho muža v histórii USA, ktorý nastúpil do úradu prezidenta. Rekord až doteraz držal Ronald Reagan, ktorý sa v roku 1981 stal hlavou štátu vo svojich 69 rokoch. 

Možno práve faktor vysokého veku ho motivoval, aby jeho doktor zverejnil list, ktorým verejnosť informoval, že magnát bude najzdravšia osoba, ktorá bola kedy zvolená za prezidenta. Priemerný vek nástupu do funkcie všetkých predošlých 44 prezidentov je 55 rokov. Najmenej mal Theodor Roosevelt - 42 rokov.

MAJETOK

Trump je prvý miliardár, ktorý kedy nastúpil do funkcie. Forbes odhaduje jeho majetok na 3,7 miliardy dolárov. Sám Trump hovorí, že jeho majetok presahuje 10 miliárd. Aj v minulosti mala Amerika prezidentov, ktorí nemali hlboko do vrecka.

Súčasného odhady napríklad hovoria o majetku Georgea Washingtona, ktorý by mal v dnešnej dobe hodnotu pol miliardy dolárov. John F. Kennedy mal zase pred smrťou na účte viac ako desať miliónov dolárov. Trump sa inšpiruje bývalým kalifornským guvernérom Arnoldom Schwarzeneggerom a bude poberať plat vo výške symbolického dolára.

KABINET

Aj množstvo spolupracovníkov, ktorých bude mať Trump vo svojom tíme, sa môže pochváliť tučným kontom. Trumpov kabinet bude najzámožnejší v modernej histórii Spojených štátov. Wilbur Ross, budúci minister obchodu, vlastní majetok vo výške 2,5 miliardy dolárov - teda desaťkrát viac než mali členovia prvého kabinetu Georgea W. Busha v roku 2001 dohromady. Odhaduje sa, že majetok celého kabinetu je 35 miliárd dolárov, viac než ročný HDP Bolívie. 

SKÚSENOSTI

Magnát si zahral vo filmoch, reklamách a moderoval reality show. Vybudoval impérium a zarobil milióny dolárov. Faktom ale ostáva, že v politike je nováčikom. Za posledných 60 rokov nebol prezidentom zvolený človek, ktorý by nemal žiadne skúsenosti z Kongresu alebo ako guvernér.

​Posledný prezident, ktorý nastúpil do funkcie bez predošlej skúsenosti z politiky, bol v roku 1953 Dwight Eisenhower. Predtým však ale pôsobil ako najvyšší veliteľ spojeneckých armád v 2. svetovej vojne.

RODINA

Jared Kushner, Trumpov zať, bude jeho poradcom. V médiách si vyslúžil označenie najmocnejšieho prezidentského zaťa v histórii. Pravdou však je, že i zať Woodrowa Wilsona zastával funkciu ministra financií. I Kushnerova manželka Ivanka Trump je považovaná za najvplyvnejšiu "prvú dcéru" v histórii.

DOMÁCE ZVIERATÁ

Trump nevlastní žiadneho domáceho miláčika. Je tak pravdepodobné, že sa stane prvým prezidentom po viac než storočí, ktorý zostane v Bielom dome bez doprovodu zvierat. Podľa prezidentského múzea domácich maznáčikov mala každá hlava štátu spoločníka, niektorí dokonca celý zverinec. John F. Kennedy mal králika aj kanárika. Prvenstvo ale patrí Calvinovi Collidgeovi, ktorého žena Grace vytvorila v Bielom dome ZOO - dvanásť psov, osol, levíča a malý hroch.

EKONOMIKA

Donald Trump vyhral voľby aj vďaka sľubom, že vytvorí nové pracovné miesta. Politiku príliš voľného trhu obvinil z kolapsu amerického priemyslu. To je pre amerických prezidentov pomerne neobvyklé. Naposledy zastával takéto postoje Herbert Hoover.

V septembri 2015 povedal Trump médiám, že Čína zabíja Ameriku a že Američania sú z nej unavení. Počas kampane sa vyhrážal, že zatočí s dohodou NAFTA, ktorá zabezpečuje zónu voľného obchodu medzi Kanadou, USA a Mexikom. 

PRVÁ DÁMA

Bývalá modelka Melania Trump pochádza zo Slovinska. Prvou dámou bude prvýkrát v histórii žena, ktorej rodná reč nie je angličtina. Je druhou prvou dámou, ktorá sa narodila mimo USA. Prvý bola Louis Adams, manželka Johna Quincyho Adamsa, ktorá sa narodila v Londýne.

Trump bol ženatý už dvakrát, Melania je jeho treťou manželkou. Prvým prezidentom, ktorý bol rozvedený, bol Ronald Reagan, ktorý sa rozviedol s herečkou Jane Wyman dávno predtým, než nastúpil do úradu. Melania rozpráva plynuje po anglicky, franúczsky, nemecky a srbsky. Pravdepodobne je tak najlepšie vybavenou prvou dámou v histórii Bieleho domu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy