Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kaliňák: Nepovedal som, že korupcia na Slovensku neexistuje
Zdielať na

Kaliňák: Nepovedal som, že korupcia na Slovensku neexistuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák si nemyslí, že korupcia na Slovensku neexistuje. Ostro sa ohradzuje voči všetkým článkom, ktoré v tomto duchu vyšli. Píše sa v nich, že podľa neho korupciu v najvyšších kruhoch nemožno stíhať, pretože neexistuje.

Minister sa opiera o rebríček Transparency International. "Tvrdiť, že na Slovensku sa s korupciou nebojuje, je neférové a účelové a už vôbec nie pravdivé. Rovnako tak, že situácia na Slovensku s korupciou v roku 2016 je neudržateľná. Je to úplná ignorácia rebríčka Transparency International v boji proti korupcii, kde Slovensko oproti vláde Ivety Radičovej poskočilo o 16 miest," píše sa vo vyhlásení Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

Vo vyhlásení sa ďalej spomína, že žiaden novinár, žiadna mimovládna organizácia a dokonca ani nikto z opozičných politikov neprišiel vlani s obvinením z korupcie, ktoré by sa týkalo niektorého z členov vlády. VIAC TU.

"Každé jedno podozrenie z korupcie na Slovensku sa vyšetruje a vyšetrujú ho tí, ktorí na to majú oprávnenie - vyšetrovatelia a prokurátori," uvádza sa ďalej. Za korupciu boli stíhaní v minulosti traja ministri z minulých volebných období, vicežupan za Smer, bývalý policajný riaditeľ hraničnej polície, rektor policajnej akadémie či starostovia aj úradníci na ministerstvách. 

Preverujú aj Kaliňáka

Z korupcie preveruje samotného Kaliňáka aj NAKA aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Je obvinený z toho, že kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka príliš lacno. 

Za negatívnym naladením verejnosti v tejto oblasti Kaliňák vidí médiá, ktoré mnohé prípady neoprávnene vydávajú za korupciu. Ako príklad uvádza kauzu predraženého zdravotníckeho vybavenia pre Nemocnicu sv. Michala alebo aj kauzu predraženého nákupu CT-prístrojov. V týchto prípadoch všetko nakoniec bolo úplne inak, ako bolo spočiatku prezentované v médiách. 

"Priestor na korupciu na Slovensku sa, naopak, v minulom volebnom období výrazne zmenšil. Napríklad ministerstvo vnútra zaviedlo pri verejných obstarávaniach tzv. elektronické trhovisko, ktoré je anonymné. Rovnako sme prišli s novelou zákona o financovaní politických strán," chváli sa ministerstvo ďalej vo vyhlásení. Spomínané sú aj vyriešené prípady daňových podvodov či prijatie prísneho protischránkového zákona. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy