Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smer naďalej povedie Robert Fico, vo funkciách skončili Paška a Čaplovič
Zdielať na
Politika

Smer naďalej povedie Robert Fico, vo funkciách skončili Paška a Čaplovič

Google News Button Sledovať správy

PREŠOV – Premiér Robert Fico naďalej povedie Smer-SD. Do funkcie ho 359 hlasmi opätovne zvolili delegáti na sneme v Prešove. Na čele strany stojí od jej vzniku. Novými podpredsedami Smeru-SD sa stali Juraj Blanár a Peter Žiga.

Podpredsedami aj naďalej zostávajú Marek Maďarič, Peter Kažimír, Peter Pellegrini a Robert Kaliňák. Najviac hlasov z podpredsedov získal Pellegrini 348. Kažimíra podporilo 345 delegátov, Kaliňáka 318, Maďariča a Blanára 311 a Žigu 300.

Blanár a Žiga

Juraj Blanár je členom Smeru od vzniku strany, teda od roku 2000. Následne od roku 2001 pôsobil ako okresný predseda Žilina a v septembri toho istého roka sa stal krajským predsedom strany Smer-SD v Žilinskom kraji. V roku 2002 bol zvolený za poslanca národnej rady. V parlamente pôsobí dodnes. Od roku 2006 je zároveň predsedom Žilinského samosprávneho kraja.

Peter Žiga bol prvýkrát zvolený do parlamentu v roku 2006. Následne bol vymenovaný za štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom národnej rady. Pôsobil ako predseda Výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva. Po predčasných parlamentných voľbách v marci 2012 bol zvolený za poslanca národnej rady, ale mandát poslanca si neuplatňoval, nakoľko bol vymenovaný do funkcie ministra životného prostredia. Po voľbách v roku 2016 sa stal ministrom hospodárstva.

Ako minister životného prostredia naštartoval veľký program výstavby protipovodňových opatrení a bol aj pri prebratí vodnej elektrárne v Gabčíkove do rúk štátu. Presadil zákaz ťažby uránu, ústavný zákaz vývozu vody. Ako minister hospodárstva bol počas predsedníctva pri prijatí medzinárodnej zmluvy Európskej únie s Kanadou o voľnom obchode alebo pri príchode významných investorov, naposledy veľkého japonského koncernu do Košíc. Ešte v minulom volebnom období sa podieľal na príchode megainvestície Jaguar Land Rover.

Paška a Čaplovič skončili

Pavol Paška a Dušan Čaplovič vo funkciách podpredsedov skončili, delegáti ich však zvolili za členov predsedníctva strany. Fico Paškovu kandidatúru do predsedníctva zdôvodnil tým, že úspešne dotiahol do konca integráciu stredoľavého politického priestoru, o čom môže pravica len snívať. Aj preto je podľa Fica Smer-SD v súčasnosti dominantnou stranou od stredu doľava.

"Nemožno opomenúť ani jeho pôsobenie ako dvojnásobného predsedu národnej rady. Pavol Paška má zásluhu na tom, že od Smeru-SD nikdy neodišiel žiaden poslanec," povedal Fico. Skúsenosti Pašku podľa Fica budú pre predsedníctvo cenné.

Strana Smer-SD dnes na sneme v Prešove opäť odmenila deviatich svojich členov zlatými odznakmi za vykonanú prácu. Ide o tradíciu, ktorá sa opakuje na sneme každý rok.

Na snem dnes bolo pozvaných 417 delegátov, z nich do Prešova prišlo 385.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy