Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Rakúsku žije 280 džihádistov, značnú časť z nich tvoria ženy
Zdielať na

V Rakúsku žije 280 džihádistov, značnú časť z nich tvoria ženy

VIEDEŇ / Zatiaľ čo nový rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, ktorý je členom Strany zelených, nevidí žiadny problém v utečencov a je aj proti vládnym limitom, ktorý obmedzuje počet prichádzajúcich v krajine, jeho strana zverejnila fakty, ktoré naopak poukazujú na obrovský systém s džihádizmom medzi migrantmi.

Podľa novej štúdie rakúskej Strany zelených, ktorá sa odvoláva na informácie poskytnuté viedenským ministerstvom vnútra, žije u našich susedov 280 ľudí, ktorí sú ochotní sa zapojiť do aktívneho boja na strane islamských skupín v Sýrii alebo Iraku. Je medzi nimi aj necelých 60 žien. Približne tretina z týchto ľudí podľa rakúskych tajných služieb vojnové zóny na Blízkom východe už navštívila. Dnes sú späť v Rakúsku, predstavujú veľké bezpečnostné riziko a sú údajne pod kontrolou úradov a polície.

Medzi rakúskymi džihádistami je väčšina ľudí, ktorí sa k našim susedom v minulosti prisťahovali, ale niektorí sú už z druhej generácie imigrantov. Nejde ale podľa tajných služieb len o ľudí z Afganistanu, Pakistanu či Sýrie, ale v Rakúsku žijúci ľudia často pochádzajú z Turecka, Bosny a Hercegoviny, Kosova i Albánska.

Ženy pripravené bojovať

Rakúskych Zelených znepokojil najmä fakt, že medzi džihádistami je toľko žien. Záujem o účasť na bojoch vo vojnových oblastiach prejavujú najmä dievčatá a mladé ženy. Ako napísala agentúra APA je v Rakúsku podiel žien medzi džihádistami dokonca ešte o niečo väčší než napríklad v Belgicku. Z tejto krajiny Beneluxu pritom bojuje už dnes na Blízkom východe a v Afrike okolo 300 ľudí s belgickými pasmi. V tomto prípade majú predovšetkým marocký pôvod.

Podľa údajov najrôznejších európskych úradov a inštitúcií sú ženy v rámci Islamského štátu často nasadzované ako samovražedné atentátničky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy