Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko musí napraviť vzťahy s Čínou, povedal Robert Fico po samite v Rige
Zdielať na

Slovensko musí napraviť vzťahy s Čínou, povedal Robert Fico po samite v Rige

Google News Button Sledovať správy

RIGA/BRATISLAVA – Mrzí ma, že namiesto toho, aby sme dnes dávali energiu do ďalších projektov s Čínou, musíme naprávať škody, ktoré boli napáchané. Po samite strednej a východnej Európy s Čínou (16+1) v lotyšskej Rige to povedal premiér Robert Fico. Či tým narážal na stretnutie prezidenta Andreja Kisku s Dalajlámom v októbri tohto roku ale nepotvrdil.

Čínska strana ale zrušila bilaterálne rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktoré bolo naplánované pred oficiálnym začiatkom samitu 16+1.

"Čínu nemožno podceňovať. Pre Slovensko je dôležité, že je to krajina, ktorá si pragmaticky presadzuje svoje záujmy, nie ideologicky," povedal Fico a dodal, že v roku 2015 dosiahol vzájomný obchod medzi Čínou a Slovenskom hodnotu viac ako šesť miliárd eur, pre Slovensko je to teda významný obchodný partner.

"Privítal by som, keby čínsky premiér navštívil Slovensko. Dnes som využil jednu príležitosť a pozvanie som mu odovzdal," oznámil novinárom Fico. "Akýkoľvek projekt čínskych rozmerov môže pre Slovensko znamenať obrat," dodal Fico.

Šesť základných odporúčaní

Z rokovania jedenástich krajín Európskej únie, piatich balkánskych štátov a Číny vyplynulo šesť základných odporúčaní, na ktorých bude zoskupenie 16+1 pracovať nasledujúci rok. Prvý bod predstavuje spoluprácu krajín v oblasti prepojenia. Čína ma záujem vytvárať infraštruktúrne prepojenia od budovania železníc až po letecké linky, aby sa rýchlejšie spojila najmä so strednou Európou.

"Ponúkame vytvorenie trojuholníka Peking-Praha-Bratislava, pracujeme na tomto návrhu," povedal Fico no dodal, že kapacita letiska Peking je podľa čínskeho premiéra vyčerpaná, orientovať sa preto budú musieť Slovensko a ďalšie krajiny na iné regióny Číny.

Finančná spolupráca

Finančná spolupráca bola druhou významnou témou samitu 16+1, v rámci ktorej navrhla čínska strana rekonštrukciu železničného prepojenia medzi Belehradom a Budapešťou. Dôvodom je podľa Fica fakt, že na čínskom finančnom trhu je prebytok kapitálu.

Na samite prešiel aj návrh spolupracovať v rámci zoskupenia 16+1 viac v oblasti zelenej ekonomiky. "Ide o spoluprácu v oblasti poľnohospodárstva. Je tu obrovský záujem zo strany Číny uvedomujúc si, že v krajinách strednej a východnej Európy stále zohráva dôležitú úlohu," vysvetlil Fico.

​Aj väčšou výmenou ľudí cez turizmus, obchodnú spoluprácu, kultúru či vzdelanie chcú premiéri krajín 16+1 dosiahnuť lepšie vzťahy medzi jednotlivými krajinami. Schválili tiež odporúčania v oblasti zdravotníctva a lokálnej spolupráce v rámci krajín 16+1.

Samit 16+1

Samit 16+1 v Rige bol piatym spoločným stretnutím predsedov vlád 16 krajín Európy s Čínou, nadviaže na výsledky rokovaní v čínskom Suzhou z novembra 2015. Týchto 17 krajín sa pravidelne stretáva od roku 2012, keď sa uskutočnil prvý samit v poľskej Varšave.

Základ spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou ale vytvorilo hospodárske fórum v roku 2011 v Budapešti. Šestnásťčlenný tím krajín strednej a východnej Európy tvoria Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Montenegro, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy