Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podujatia v Redute končia, predsedníctvo pokračuje
Zdielať na
Politika

Podujatia v Redute končia, predsedníctvo pokračuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dnešným dňom sa končia podujatia v Redute spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie. Predsedníctvo však ešte intenzívne pokračuje v Bruseli. Na dnešnom brífingu to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Ako informoval, dnes takisto začínajú s demontážou Reduty a návratom do pôvodného stavu. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo premeniť túto krásnu historickú budovu na moderné kongresové centrum a môžem povedať, že všetci delegáti, ktorí ju navštívili, boli unesení a nešetrili chválou," povedal novinárom Lajčák.

Za dosiaľ najvýraznejší úspech predsedníctva označil Bratislavský summit či dohodu o ratifikácii Parížskej dohody o klimatických zmenách.

115 hodín práce

Podľa šéfa slovenskej diplomacie Reduta zažila 24 rokovacích dní, 19 podujatí na ministerskej úrovni a neformálne stretnutie predsedov parlamentov. Rokovalo tu vyše 700 delegácií zo 45 krajín, z toho 28 členských štátov EÚ, piatich kandidátskych krajín, šiestich krajín Východného partnerstva, štyroch krajín Európskeho združenia voľného obchodu, USA a Kanada.

Na ministerských podujatiach sa zúčastnilo 2 140 delegátov. Na dosiaľ 94 podujatiach na nižších úrovniach bolo 5 512 delegátov, pričom ďalších 96 expertných podujatí ešte v Bratislave do konca roka bude. Tlmočilo tu 249 tlmočníkov, ktorí odpracovali približne 115 hodín.

O summite sa hovorí veľa

"Samozrejme, to nie je koniec nášho predsedníctva, podujatia na nižšej úrovni pokračujú v priestoroch historickej budovy NR SR, na Bôriku, v kongresovej sále MZV. Čaká nás ešte obrovské množstvo práce v Bruseli, prehupli sme sa do druhej polovice nášho predsedníctva. Tá najviditeľnejšia fáza sa končí," pokračoval Lajčák s tým, že v Bruseli je naplánovaných ešte ďalších približne 1 350 zasadnutí expertov aj ministrov, z toho približne 40 formálnych zasadnutí Rady.

​Za najviditeľnejšiu aktivitu SK PRES Lajčák označil neformálny summit 27 premiérov a hláv štátov, ktorý sa konal na Bratislavskom hrade 16. septembra. Doteraz sa podľa Lajčáka v zahraničí o summite veľa hovorí a ako dodal, vtedy tu bolo aj najviac zahraničných novinárov. Pokiaľ ide o zhodnotenie predsedníctva, Lajčák tvrdí, že už dnes máme úctyhodný počet pozitívnych výsledkov.

Dopravné obmedzenia končia

Za dôležitú považuje dohodu o ratifikácii Parížskej dohody o klimatických zmenách, pričom sme už odovzdali v New Yorku ratifikačné listiny, vďaka čomu táto dohoda vstúpila do platnosti.

"Za nášho predsedníctva začala fungovať Európska pohraničná a pobrežná stráž, dosiahla sa dohoda o bezvízovom styku pre Gruzínsko. Môžem spomenúť aj začiatok procesu prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, ten zoznam je už dnes pomerne slušne dlhý," skonštatoval minister.

Pokiaľ ide o druhú polovicu predsedníctva, do Bratislavy už nebudú prichádzať svetoví štátnici a ako Lajčák podotkol, končia sa tak aj dopravné obmedzenia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy