Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensko predsedá rokovaniu o rybolove v Baltskom mori
Zdielať na

Slovensko predsedá rokovaniu o rybolove v Baltskom mori

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko vedie významné rokovania v Luxemburgu na najvyššej európskej úrovni. Predsedá im naša ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Treba veriť, že príspevok Gabriely Matečnej nás bude dobre prezentovať, ide totiž o slovenskú tému ako vyšitú. Kvóty na rybolov v Baltskom mori v roku 2017.

Človeku by napadlo, aký môže mať suchozemská krajina hodnotný príspevok do tejto debaty. Predsedáme ale Európskej únii. "Je povinnosťou každej krajiny poňať predsedníctvo ako celok. Napriek tomu, že morský rybolov nie je silná stránka Slovenska," vysvetľuje šéfredaktorka portálu euroactiv.sk Zuzana Gabrižová.

Rokovania sa týkajú pridelenia kvót na lov rôznych druhov rýb vrátane tresky, šprota, či sleďa. Na jednej strane je životné prostredie, na strane druhej záujmy štátov, ktoré v tomto mori lovia.

"Robí nám starosti, že komisia chce v niektorých prípadoch zníženie lovu až o 88 percent. To je pre nás nepredstaviteľné, keďže by išlo o sociálno ekonomickú katastrofu v rybárstve," hovorí nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt.

Výhodou je neutrallita

Rybolov sa inak prenecháva na pracovnej úrovni Malťanom, ktorí už niečo o rybolove vedia a predsedníctvo preberajú po nás. My im na oplátku pomôžeme potom. "Diskusie odborníkov na lesné hospodárstvo, alebo jadrovú energetiku," vymenováva Gabrižová.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva je ešte výhodou Slovenska v prípade rybolovu neutralita. "Chceme dosiahnuť politickú dohodu o možnostiach rybolovu v Baltskom mori," uviedla Matečná. "V podstate Slovensko rozpráva aj o utečencoch a žiadnych nemáme, tak prečo by nemohlo aj o rybolove," dodáva komentátor spravodajského portálu noviny.sk Arpád Soltész.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy