Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico: Summit v Bratislave príde s presnou diagnózou situácie Únie
Zdielať na

Fico: Summit v Bratislave príde s presnou diagnózou situácie Únie

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Slovenský premiér Robert Fico sa v piatok stretol v Bruseli so šéfom Európskej rady. Spolu riešili neformálny summit 27 krajín Európskej únie, ktorý by mal o dva týždne v Bratislave otvorene a presne definovať, kde sa Európska únia nachádza po britskom rozhodnutí odísť a tiež hovorili o dôsledkoch migračnej krízy.

Bratislavský summit, ktorý začne 16. septembra, má podľa Roberta Fica začať "bratislavský proces", ktorý bude pokračovať diskusiami v maltskej metropole Valette a vyvrcholí budúci rok na jar v Ríme.

"Čakáme, že dvadsaťsedmička v Bratislave definuje niekoľko oblastí, ktoré bude chcieť ponúknuť európskej verejnosti ako oblasti zabezpečujúce lepšiu Európu, kvalitnejšiu Európu, viac ochrany - a nielen v zmysle bezpečnosti, ale tiež hospodárskeho a sociálneho života," povedal Fico v Bruseli po rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Budúci rok v marci uplynie 60 rokov od podpisu Rímskych zmlúv, jedného zo základov európskej integrácie. Pri tejto príležitosti by mohol byť zavŕšený proces, ktorý začne práve v Bratislave.

Migrácia i bezpečnosť

Premiéri a prezidenti budú počas stretnutí hovoriť najmä o migrácii, bezpečnosti, boji proti terorizmu, ale i navýšení Junckerovho fondu či digitalizácii.

"Prvýkrát po rozhodnutí voličov vo Veľkej Británii budeme diskutovať o tom, ako má vyzerať Európska únia, ako budú nastavené priority a čo všetko chceme prediskutovať v procese, ktorý začíname nazývať Bratislavským procesom, pretože ho začneme summitom 16. septembra," povedal premiér. Ak chceme nájsť riešenie, tak na jednej strane musíme v Bratislave povedať, čo sú priority, a tomu sa musíme venovať v určitom procese, vysvetlil Fico.

Atraktívna Únia

Bratislavské rokovanie sa bude podľa premiéra snažiť hľadať najmä témy, ktoré európske krajiny spájajú. Definovať by mal najmä skutočne základné priority a ciele, ktorých naplneniu by následne Únia podriadila všetky svoje nástroje a možnosti.

"Európska únia by súčasne mala byť schopná vytvárať také životné a pracovné podmienky, aby Európa patrila medzi najatraktívnejšie miesta na zemeguli, kde ľudia chcú žiť, bývať a pracovať," povedal Fico. S tým súvisí téma migrácie, ktorá podľa šéfa exekutívy naďalej mimoriadne ovplyvňuje život v Európe.

Investície

Jednou z najdôležitejších tém, o ktorých budú lídri hovoriť, je boj proti terorizmu a bezpečnosť. "Ďalej sa budeme venovať investíciám. Je zhoda, že nie je možné len škrtať, a preto sú rôzne návrhy na posilnenie Junckerovho fondu. Chceme hovoriť o nových témach, ako je digitalizácia, iniciatívy pre mladých ľudí a predovšetkým si chceme stanoviť presnú diagnózu, kde sa dnes nachádza Európska únia," pokračoval Fico.

Šéf pravidelných únijných summitov Donald Tusk pred stretnutím s Robertom Ficom poznanemal, že prezidenti a premiéri krajín Únie, okrem Veľkej Británie, sa v Bratislave stretnú v časoch pre Úniu veľmi kritických. Tiež spomenul migračnú krízu. Poznamenal, že ľudia v Únii čakajú, že sa spoločenstvo opäť stane zárukou stability, bezpečnosti a ochrany v širokom zmysle.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy