Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zmena registračných poplatkov
Zdielať na

Zmena registračných poplatkov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister financií chce zmeniť výšku registračných poplatkov pri kúpe automobilov. Platiť budeme podľa výkonu aj podľa veku. Pozitívne však je, že pri niektorých typoch vozidiel zaplatíte menej ako doteraz.

Najčastejšie si na Slovensku kupujeme autá s výkonom do 80 kilowatov. Tam sa poplatok nezmení - 33 eur. Naopak pri tých najvýkonnejších stúpne. Čím bude auto staršie, tým menej zaplatíte. Najdrahšie teda budú nové autá s výkonom od 176 kw. Pri tých najvýkonnejších sa dostaneme cez sumu 3 000 eur.

"Pôvodný koncept tejto dane bol postavený na tom, že aj nové a aj staré autá mali rovnakú sadzbu. Museli sme reagovať, lebo voči Slovensku začala proces Európska komisia," vysvetľuje minister financií Peter Kažimír. Ak sa bude menej platiť aj za staršie autá z cudziny, môže sa zo Slovenska stať vrakovisko. "Čím staršie auto, čím nižšia bezpečnosť, tým horšie emisie, tým nižší prihlasovací poplatok. A to je postavavené úplne na hlavu," myslí si viceprezident republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota. 

"Pán Sirota rád preháňa a preháňa aj v tomto prípade," hovorí Kažimír. "Zväčša majú ojazdené autá ľudia s nižším príjmom a nové si kupujú tí majetnejší," vysvetľuje Oto Nevický z Konfederácie odborových zväzov.

Udavač

Za zmenu zákona môžeme poďakovať konkrétnemu človeku. "Nemeníme ho z vlastnej iniciatívy, ale na popud Európskej komisie, na základe udania Richarda Sulíka," hovorí minister. "Rozpráva hlúposti. Európska únia má zásadu, že keď uplatňujete registračný poplatok, tak nesmie byť rovnako vysoký na nové a opotrebované autá," vysvetľuje Sulík. "Udal našu krajinu za tento registračný poplatok a výsledok je taký, že ojazdené autá budú platiť nižšiu registračnú daň ako nové," uviedol Kažimír. 

"Musí pre Európsku úniu v závislosti od veku znížiť. Ja som čakal, že to urobí, ale on urobil to, že tie poplatky za tie nové autá zdvojnásobil. Toto je šklbanie ľudí, ktorí si dovolili byť úspešnejší než ostatní," myslí si Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy