Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mladí protestujú proti poplatkom v novom stavebnom zákone
Zdielať na

Mladí protestujú proti poplatkom v novom stavebnom zákone

BRATISLAVA / Podľa nového stavebného zákona jeho znenia na nezmyselné poplatky doplatia hlavne majitelia novo-postavených bytov. Dotkne sa to najmä mladých ľudí. Rozhodli sa preto protestovať.

Adam Sarlos z Iniciatívy bývanie pre mladých hovorí: “Ak sa chceme osamostatniť od maminky a ocinka tak v podstate máme na výber buď sa zadlžiť na celý život, alebo máme jednoducho smolu.“

Riešenie osamostanenia sa a hľadanie vlastného bývania je podľa Inciatívy mimoriadne náročné. Desí ich však nový stavebný zákon, a najmä jeden z jeho kontroverzných bodov. Poplatok za miestny rozvoj. Pre ktorý sa podľa nich nové bývanie mladým ľuďom opäť predraží. Viacerí starostovia a primátori avizovali, že budú za tú najvyššiu sadzbu čo je 35 eur za meter štvorcový.

Poplatok za rozvoj totiž podľa nového zákona budú môcť vyrubovať samosprávy podľa toho ako sa im zachce. Ale bez ďalšej viazanosti  na účel, na ktorý by mali byť peniaze jednoznačne určené. Teda výstavbu ciest, škôl či zdravotníckych, alebo spoločenských centier. Rovnako tak aj chýbajúcej viazanosti na lokalitu, kde by sa poplatok vyzbieral.

"Štát dáva ďalší poplatok, aby sme platili. Pýtam sa prečo?  Pre nejaké autá, limuzíny," pýta sa Denis Cardar.

Mladí ľudia protestujú, za peniaze, ktoré odovzdajú štátu by si svoj byt dokázali aj zariadiť. "Za 2500 eur by sme dokázali zariadiť celý byt, alebo aspoň jeho základ. My mladí nie sme nároční," dodáva Adam Sarlos.

O takúto sumu by sa po vyrubený poplatku za rozvoj, totiž mohol predražiť byt o výmere 50tich metrov štvorcových. Po zákonodarcoch tak žiadajú aby celý zákon zrušili alebo prinajmenšom zmenili jeho sporné časti.

Poplatky z nového stavebného zákona nechcú platiť

Denis Carda apeluje: "Bolo by naozaj vhodné, pokiaľ by sa spravila výnimka, pre mladých ľudí do 35 rokov. Aby mladí ľudia do 35 rokov nemuseli platiť tento nezmyselný poplatok platiť."

Reakciu na iniciatívu mladých ľudí sme chceli získať u dvojice predkladateľov nového zákona. Dvojica primátorov a zároveň poslancov Choma - Raši. Kým primátor Žiliny nedvíhal telefón, primátor Košíc reagoval iba smskou. "Nie som expert na stavebný zákon. Zavolajte prosím príslušný výbor. Ak ide o poplatok za rozvoj kontaktujte kolegu Chomu."

K poplatku za rozvoj má však čo - to povedať aj ZMOS. Ten však strká hlavu do piesku. Chce počkať, čo prinesie prax. 

"Celý budúci rok bude to obdobie, kedy budeme hodnotiť tento zákon nie iba z hľadiska myšlienky, ale aj jej naplnenia," hovorí Michal Kaliňák, hovorca ZMOS-u.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy