Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Danko dostal od opozície pripomienky k rokovaciemu poriadku, nezapracuje ich
Zdielať na
Politika

Danko dostal od opozície pripomienky k rokovaciemu poriadku, nezapracuje ich

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Náhubkový zákon. Takto nazvali zmenu rokovacieho poriadku z pera predsedu parlamentu Andreja Danka niektorí opoziční poslanci. Hoci dostali možnosť pripomienkovať ho, zdá sa, že túto možnosť využili len dva poslanecké kluby.

"Som pripravený na odbornú diskusiu, nie som pripravený na hystériu," odkázal minulý týždeň predseda parlamentu Andrej Danko svojim kolegom pred tým, ako predložil svoj návrh rokovacieho poriadku. 

"Pripomienky poslali dve strany. Sme rodina a Ľudová Strana Naše Slovensko," uviedla hovorkyňa národnej rady Eva Kliská. 

"Podpredsedovia tu môžu riešiť veci hodiny, problémy vlády tiež a my ako opozícia máme čas dvadsať minút. S tým absolútne nesúhlasíme. Ešte nám možno vadilo to, že si pán predseda uzurpuje svoje právomoci," sťažuje sa Boris Kollár. 

"Ako opozičná rada sme sa dohodli, že tento návrh pána Danka budeme odmietať en block, pretože je to znôška drakonických zmien, ktoré obmedzujú parlamentnú demokraciu," uviedla poslankyňa za SaS Natália Blahová. 

"Snaží sa umlčovať poslancov a skôr umocňovať postavenie vlády. Musím povedať, že máloktorý predseda parlamentu posilňuje vládu na úkor parlamentnej kontroly. Považujem to za veľmi nešťastné," uviedol nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. 

Bez pripomienok

Andrej Danko pripomienky ale neakceptoval. "Tieto pripomienky neboli akceptované a rokovací poriadok ide ďalej v nezmenenej podobe," dodala hovorkyňa národnej rady Eva Kliská. 

"Pokiaľ nie ste naivný, tak to bolo jasné od začiatku," dodal Beblavý. "Vnímam celú túto akože diskusiu ako jednu veľkú frašku," dodala Blahová. 

Opozícia trvá na tom, že ak jej pripomienky zapracované nebudú, rokovací poriadok nepodporia. "Myslíme, že veľa týchto návrhov je protiústavných a zásadne ovplyvňujú parlamentnú demokraciu," dodala natália Blahová za SaS.

Pokuta 2 000 eur

Nedodržanie navrhovanej maximálnej dĺžky rečníckeho času v rozprave, porušenie zákazu používania mobilných telefónov v rokovacej sále parlamentu či vnášanie transparentov do pléna národnej rady môže podľa navrhovanej novely zákona o rokovacom poriadku stáť poslancov národnej rady až 2 000 eur. 

 Ak poslanec počas svojho vystúpenia v pléne prekročí hranice slušnosti, môže byť vykázaný z rokovacej sály. "Poslanca, ktorý neuposlúchne výzvu, na základe ktorej sa mu odobralo slovo, predsedajúci vyzve zachovať poriadok. Predsedajúci vyzve zachovať poriadok aj poslanca, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti alebo svojím konaním narúša priebeh rokovania. Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca zrokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni," uvádza návrh zákona. Ak poslanec sálu neopustí, predsedajúci preruší schôdzu na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku.

Zákaz používania mobilov

Predkladatelia návrhu zákona chcú v sále zakázať používanie mobilných telefónov a iných technických zariadení umožňujúcich komunikáciu, fotografovanie, vyhotovovanie zvukových a audiovizuálnych záznamov a sú za to, aby do rokovacej sály bolo zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky, zbrane, výbušniny a paralyzujúce prístroje a látky.

Poslancom, ktorý svoje správanie neprispôsobí rokovaciemu poriadku, sa môže zaoberať aj mandátový a imunitný výbor. "Ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok, odporučí národnej rade, aby mu uložila pokutu až do výšky 2 000 eur," navrhujú poslanci.

Cieľom predloženého návrhu zákona je zabezpečiť ochranu efektívneho fungovania národnej rady počas jej schôdzí.

Zdielať na

Súvisiace články