Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku sa množia falošné 100 a 500 eurovky
Zdielať na

Na Slovensku sa množia falošné 100 a 500 eurovky

Až štvornásobne viac falošných bankoviek zaznamenala Národná banka v roku 2011 na Slovensku. Nepravé eurá sa len tak množia. No kým v minulosti prevažovali najmä nepravé 20 a 50 eurovky, vlani na plnej čiare zvíťazili stovky a päťstovky!

Viac než milión falošných eur

V roku 2011 sa za pravé bankovky vydávalo 6 260 falzifikátov v celkovej hodnote viac než milión eur! Väčšinu sa policajtom podarilo odhaliť predtým, než sa dostali do obehu. Tentokrát však prevládali bankovky s vyššou hodnotou. Štatistiky zmenili dvaja podvodníci - istý Američan a Francúz.

Štatistiky u nás zmenili Američan a Francúz

Naivných ľudí chceli oklamať tým, že vraj špeciálnym roztokom ich peniaze vyčistia. Bez nich by teda slovenská štatistika hovorila najmä o falošných 20 a 50 eurovkách. Podvodníci ich väčšinou míňajú v potravinách a baroch, či novinových stánkoch. Ich vzhľad je však úsmevný.

Najkvalitnejšie napodobeniny k nám prúdia najmä z Balkánu a Talianska. Podľa polície zatiaľ ide len o jednotlivcov a nie organizované skupiny. "Falošné bankovky sa zvyčajne dajú odhaliť hmatom, zrakom, naklonením," informovala Petra Pauerová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska.

Rasty má na falošné bankovky čuch!

Pri vyhľadávaní falošných bankoviek pomáha aj špeciálne cvičený pes Rasty. Má 5 rokov a na Slovensku je zatiaľ jediný. Pomáhal však už aj kolegom v Česku. Bankovky vie vyňuchať na základe špecifického pachu farbív a bankového papiera.

Veľmi kvalitné sú však aj napodobeniny euromincí. Tie pravé ale na rozdiel od falošných drží magnet.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy